időjárás 11°C Vendel 2021. October 20.
logo

Gyakorlatilag betiltották a Szcientológia Egyház tevékenységét Oroszországban

Forrás: V4NA HÍRÜGYNÖKSÉG
2021.09.25. 17:14 2021.09.25. 22:48
Gyakorlatilag betiltották a Szcientológia Egyház tevékenységét Oroszországban

Az orosz főügyészség nemkívánatosnak minősítette a Szcientológia Egyház tevékenységét – ezzel gyakorlatilag meg kell szüntetniük működésüket az országon belül – olvasható a V4NA Hírügynökség cikkében.

Az orosz főügyészség nemkívánatosnak nyilvánította a „World Institute of Scientology Enterprises”, vagyis a Szcientológus Vállalkozások Nemzetközi Intézete, valamint a „Spirituális Technológia Egyháza” tevékenységét Oroszországban – közölte pénteken a hivatal sajtószolgálata. A RIA Novosztyi a főügyészséget idézve azt írja: a szervezetek munkája „veszélyt jelent az Orosz Föderáció biztonságára”.

Az Oroszországban nemkívánatosnak elismert két szervezet több milliárd rubelt vitt ki Oroszországból 2012 és 2020 között – közölte a RIA Novosztyival pénteken a bűnüldöző és ellenőrző hatóságok egyik forrása.

A források szerint a két szervezet nem ritkán szélsőséges tevékenységet folytat, elfedve valós jogi státusát. A „lelkiismereti és vallási egyesületek szabadságáról” szóló szövetségi törvényben meghatározott eljárást megkerülve működnek Oroszországban, „jelentős károkat okozva az állampolgároknak” – olvasható a hírportálon, amelynek forrásai szerint a tevékenység mögött olyan a pénzmozgások történtek, amelyek egyes cégeken keresztül külföldre kerültek.

A „nemkívánatosnak” nyilvánított szervezeteknek – a törvények szerint – fel kell számolniuk működésüket Oroszországban, az ezzel szembehelyezkedő működtetők és tagok börtönbüntetéssel is sújthatók.

A Szcientológia Egyházat az 1950-es évek elején alapította az Egyesült Államokban Lafayette Ron Hubbard sci-fi író. A szervezet a világ több országában szektának minősül – olvasható a V4NA Hírügynökség cikkében.

Borítókép: Illusztráció. Fotó: Pexels