Lapozó: A szegény országok oltási kampányának segít húsz ország

Hajléktalanokkal és afgán menekültekkel találkozott Ferenc pápa · Börtönfejlesztésbe kezd Belgium · Ijesztően megnőtt az online elkövetett szexuális bűncselekmények száma Spanyolországban · A szegény országok oltási kampányának segít húsz ország, a cél a világ népeinek negyvenszázalékos átoltottsága.

Forrás: MEDIAWORKS2021. 09. 07. 13:02
SPERANZA, Roberto
Rma, 2021. szeptember 6. Roberto Speranza olasz egszsggyi miniszter sajttjkoztatt tart a G20 csoportot alkot orszgok egszsggyi minisztereinek rmai tallkozjn 2021. szeptember 6-n. MTI/AP/LaPresse/Roberto Monaldo Fotó: Roberto Monaldo
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hajléktalanokkal és afgán menekültekkel találkozott Ferenc pápa

A pápa a Vatikánban, a VI. Pál Teremben, száz személy társaságában megnézte a Ferenc című dokumentumfilmet. A vetítésen két Kabulból kimenekített család is részt vett. Az eseményen a világ harminc országában háborús viszonyok között élő személyekre is emlékeztek. A jelenlévők beszélgethettek Ferenc pápával, aki vigasztaló és bátorító üzenetét ez alkalommal személyesen mondhatta el a szenvedőknek. A szentszéki sajtóterem igazgatója Matteo Bruni elmondta, hogy a Szent Egyed Társaság jóvoltából érkezett Olaszországba az a húsz afgán származású menekült, akinek lehetősége volt találkozni a szentatyával.

Forrás: Avennire.it

Börtönfejlesztésbe kezd Belgium

Brüsszel egyik elővárosában, Harenben fog felépülni az az 1190 elítélt elzárására alkalmas büntetés-végrehajtási intézet, amely három brüsszeli börtön – Saint-Gilles, Forest és Berkendael – rabjait veszi majd át. A megabörtönként is emlegetett intézmény ellen azonban tiltakoznak a kistelepülés lakói, a természetvédelmi szempontoktól kezdve a rabok érdekeinek figyelembevételéig érvelnek. A kormányzat azonban hajthatatlannak tűnik. Az új börtön várhatóan már 2022-től fogadja lakóit, az intézmény fenntartása pedig évente negyvenmillió eurójába kerül majd a belga államnak. A belga médiában napirenden lévő megabörtön ügyében számos szakértő megszólal, pró és kontra érvekkel.

Johan Vanderborght, a belga állam ingatlanjait fenntartó és üzemeltető vállalat, a Régie des bâtiments kommunikációs igazgatója  elmondásai alapján kiszámítható, hogy Belgiumban jelenleg 10 200 bűnözőnek kell helyiséget biztosítani.

Forrás: RTBF

Ijesztően megnőtt az online elkövetett szexuális bűncselekmények száma Spanyolországban 

A spanyol hatóságok jelentése alapján az utóbbi egy évben 18 százalékkal emelkedett meg a bűnelkövetések száma. Ennél is aggasztóbb, hogy a legtöbbet (8,5 százalék) kiskorúak ellen követték el. Legtöbbször a közösségi oldalakon, kommentekben és privát üzenetekben zaklatják az érintetteket. A hatóságok szerint a koronavírus-járvány és a karantén miatt ugrott meg az online jogsértések száma. Szembetűnően megnőtt a pedofil zaklatók aránya is a világhálón. 2019-hez képest 55 százalékkal emelkedett meg a bűntettek száma, ami lényegében abból áll, hogy felnőttek próbálják meg rávenni a gyerekeket valamilyen szexuális tevékenységre, például hogy küldjenek nekik meztelen fényképet magukról. A gyermekpornográfia bűncselekménye nem változott számottevően, de az ügyészség szerint nem teljes a statisztika.

Forrás: El Mundo

A szegény országok oltási kampányának segít húsz állam 

Ambiciózus terv mellett kötelezte el magát a Rómában gyűlésező húsz ország egészségügyi minisztere. A szegény országok oltási kampányának megsegítésére vállalkoznak, melyre jelentős anyagi fedezetet különítenek majd el a kormányok. A cél a világ népeinek 40 százalékos átoltottsága 2021 végére. Roberto Speranza egészségügyi miniszter rendkívüli eredménynek nevezte, hogy származástól és társadalmi hovatartozástól függetlenül, egyetemesen részesülhetnek a népek egészségügyi ellátásban és védőoltásban. Hozzávetőlegesen kétmilliárd dollár értékű ellátmány biztosíthatná nekik a vakcinát. 

Forrás: Agenzia Italia

Borítóképen: Roberto Speranza olasz egészségügyi miniszter. Fotó: MTI/AP/LaPresse/Roberto Monaldo

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.