Lapozó: Az LMBTQ-mozgalom tárgyaiból rendez kiállítást egy brüsszeli múzeum

Göteborg megszünteti no-go zónáiban az idősek házi ellátását · Rákényszerítik a katalán nyelv használatát a rendőrségre és a csendőrségre is a Baleár-szigeteken · Minden koronavírus-korlátozást feloldanak Svédországban, nem kérnek oltási igazolványt sem · Egy brüsszeli múzeum az LMBTQ- mozgalom tárgyaiból rendez kiállítást.

2021. 09. 23. 13:09
Fotó: FABONTHEMOON
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Göteborg megszünteti no-go zónáiban az idősek háziellátását 

Számos szociális munkást ért incidenst követően Göteborg városa megszünteti az idősekhez egyedül kijáró szociális munkás szolgálatát, a város „különösen sebezhető” negyedeiben. „Sajnos már hosszú ideje előfordul, hogy alkalmazottjaink szó szerint a bandák tűzvonalába kerülnek. Nemrégiben a város Biskopsgården negyedében volt ilyen incidensünk” – mondta el a Göteborg Postennek Marina Johansson, az önkormányzat idősügyi bizottságának tagja. Hozzátette, a szociális munkások félnek, ezért a bizottság keddi ülésén úgy határozott, hogy ezentúl nem dolgozhatnak egyedül. Ugyanakkor elismerte a képviselő, hogy nincs elég ember arra, hogy többen járják egyszerre a lakásokat. 

A nyár elején Göteborg fent említett negyedében lelőttek egy rendőrt, ami hatalmas közfelháborodást eredményezett az egész országban. A rendőrség listája szerint Svédországban jelenleg 61 sebezhető negyed van, ennek harmada no-go zóna. Ezen utóbbiakban a rendvédelmi szerv közlése szerint nem garantálható a közrend és a törvény. 

Forrás: Göteborgs Posten

Rákényszerítik a katalán nyelv használatát a rendőrségre és a csendőrségre is a Baleár-szigeteken 

Francina Armengol elnök bejelentette: a regionális parlament jóváhagyta azt az indítványt, amely arra kötelezné a szigetek hatóságait, hogy szolgálják ki a katalán állampolgárokat is. Ennek értelmében minden csendőrségi és rendőrségi hivatalban külön tájékoztatni kellene az állampolgárokat katalán nyelven való megnyilvánulási jogukról, illetve arról is, hogy az általuk kért eljárás lefolytatását katalánul is igénybe vehetik. Az új szabályok tehát egyet jelentenének azzal, hogy a szigeteken szolgáló rendőröknek meg kellene tanulniuk katalánul. A spanyolországi törvények ugyanakkor nem kötelezik a hatóságok tagjait a társhivatalos nyelvek megtanulására, ezért a baleár régió döntését a központi kormánydelegációnak még jóvá kell hagynia. A baleár parlament emellett elfogadta azt az indítványt is, amely kötelezi a repülőtereket és a kikötőket arra, hogy tájékoztató plakátokat helyezzenek ki az oda érkezők katalán nyelvhasználati jogairól. A radikális törvényjavaslatokat azután fogadták el, hogy néhány nappal ezelőtt panasz érkezett egy mallorcai orvosra, aki egyik páciensét „nem volt hajlandó megérteni”, mert katalánul beszélt.

Forrás: ABC

Minden koronavírus-korlátozást feloldanak Svédországban, nem kérnek oltási igazolványt sem 

A könnyítések negyedik szintjét vezeti be Svédország a jövő héttől, jelentette be a svéd kormány csütörtökön. Szeptember 29-től eltörlik a nyilvános és magánrendezvények létszámkorlátjait, a vendéglátóhelyek asztaltársaságainak nyolcfős korlátozását, a távolságtartásra és az otthoni munkavégzésre irányuló hatósági javaslatot. Az eddigi várakozásokkal ellentétben továbbra sem lesz szükség oltási igazolványra az immáron korlátozás nélküli rendezvények látogatásához.

Az oltatlanok számára ugyanakkor továbbra is javasolják a távolságtartást, valamint, hogy kerüljék el a nagyobb rendezvényeket. A szociális miniszter, Lena Hallengren hangsúlyozta, az oltás a leghatásosabb fegyver a koronavírus ellen. Svédországban szerdán 911 új esetet, és 19 koronavírusos megbetegedésben elhunytat regisztráltak. A népegészségügyi hivatal közlése szerint meredeken emelkedik az idősotthonokban elhalálozottak száma, az előző héten az összes, Covid–19-hez köthető haláleset 65 százaléka ezekből az intézményekből került ki, és elsősorban az oltatlanok az áldozatok. Az intézményben dolgozóktól továbbra sem követelik meg, hogy felvegyék a védőoltást.

Forrás: Dagens Nyheter, SVT

Egy brüsszeli múzeum az LMBTQ-mozgalom tárgyaiból rendez kiállítást 

A Brüsszeli Archívum, a belga főváros tárgyi emlékeit összegyűjtő és konzerváló intézmény felhívást adott ki, amelyben arra kéri a brüsszelieket, hogy adományozzanak az intézmény számára olyan kiállításra alkalmas művészeti (vagy egyéb tárgyi) adományokat, amelyek fémjelzik és plasztikusan mutatják be a brüsszeli LMBTQ-élet és -mozgalom fejlődését. 

A Brüsszeli Archívum októberben ezekből a tárgyakból nyitja majd meg a szintén Brüsszelben található RainbowHouse-ban, azt a tárlatot, amellyel „méltóan gazdag módon mutathatják be a queer mozgalom kialakulását és kultúráját. Az adományokból összegyűjtött tárgyak lehetővé teszik majd a történelmi kutatásokat is” – ismerteti a felhívás céljait a sajtóközlemény. 

A tárgyakat október 9-én és 10-én lehet leadni az archívum épületében. A szervezők bármilyen, akár szokatlan tárgyakat is várnak annak érdekében, hogy „az emlékek összegyűjtésével megőrizhessék a kollektív emlékezetet és tudást”.

Forrás: The Brussels Times

Borítókép: RainbowHouse, Brüsszel (Flickr)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.