Lapozó: Plagizálhatott a német Zöldek kancellárjelöltje

Mégis beengedik a Haitiról érkezett illegális migránsokat az USA-ba · Még mindig nem menekítették ki az összes svéd állampolgárt Afganisztánból · Katalán és baszk nyelvű gyártásra köteleznék a filmes cégeket a spanyolországi nacionalista pártok · Plagizálhatott a német Zöldek kancellárjelöltje.

Magyar Nemzet
Forrás: Mediaworks Hírcentrum2021. 09. 22. 18:23
BAERBOCK, Annalena
Berlin, 2021. szeptember 19. Annalena Baerbock, a nmet Zldek trselnke s kancellrjelltje prtja berlini kongresszusn 2021. szeptember 19-n, egy httel a nmet parlamenti vlasztsok eltt. MTI/EPA/Getty Images pool/Sean Gallup / POOL Fotó: Sean Gallup / POOL
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mégis beengedik a Haitiról érkezett illegális migránsokat az USA-ba

Ellentétben Joe Biden múlt héten tett kijelentéseivel – amelyek szerint az amerikai kormány légi úton visszatoloncolja a Haitiról érkezett migránsok többségét saját hazájába –, a haiti migránsok ügyével foglalkozó két amerikai hivatalnok szerint éppen az ellenkezője történik: az amerikai kormány ezresével engedi be máris őket az USA belső területei felé.

Az Egyesült Államok belső területei felé terelt migránsok egy részétől már a Del Rió-i táborban felvették a menedékkérelmeket, másokat az említett településeken kezdenek el hivatalosan regisztrálni. Azonban számos esetben – hogy felgyorsítsák a többezres tömeggel kapcsolatos ügyintézést – mindössze arra szólítják fel a migránsokat, mielőtt szélnek eresztenék őket, hogy hatvan napon belül jelenjenek meg az USA bevándorlásügyi hivatalainak egyikében. Az Amerikai Belbiztonsági Hivatal közleménye szerint a Haitira szeptember 21-én repülőgéppel visszatoloncolt egyedülálló férfiak egy csoportja a Port-au-Prince-i repülőtérre érkezés után megpróbált feljutni egy másik amerikai repülőgépre, amely családokat szállított vissza Haitira. A férfiak célja az volt, hogy a repülőgépre jutva visszainduljanak az Egyesült Államokba.

Videó a helyszínről:

Források: theblaze.com, wokv.com

Még vannak kimenekítendő svédek Afganisztánban – a külügy gyors megoldást ígér

Eddig körülbelül 1100 embert sikerült a skandináv államnak kimenekítenie a tálibok által elfoglalt Afganisztánból, jelenleg még háromszáz személyről tudnak a svéd hatóságok, akik az országban tartózkodnak. A hét végére ígéri a külügyminisztérium, hogy újabb csoportot hoz haza az ott rekedt állampolgáraiból, illetve állandó svédországi letelepedési engedéllyel rendelkező személyekből. A kimenekítéshez a Qatar Airways járatát vennék igénybe, ugyanis a légitársaság Kabul és Doha között időnként indít légi járatokat, mondta el Cecilia Julin, a külügyminisztérium munkatársa.

Forrás: Dagens Nyheter

Katalán és baszk nyelvű gyártásra köteleznék a filmes cégeket a spanyolországi nacionalista pártok

A Katalóniát vezető republikánusok és a baszk nacionalisták közös követeléssel álltak elő: arra akarják rávenni a kormányt, hogy módosítsa az audiovizuális törvényt úgy, hogy a legnagyobb sorozatgyártó cégeknek kötelességük legyen katalánul és baszkul is gyártani termékeiket. Ha a kormány – a kis pártok további támogatásának megszerzése érdekében – teret enged az elképzelésnek, akkor a jövőben az olyan nagy cégek is rákényszerülhetnek a kisebbségi nyelvek használatára, mint a Netflix és az HBO. A katalán republikánusok és a baszk Bildu szerint a spanyolországi kisebbségi nyelvek védelemre szorulnak, az audiovizuális termékek nyelvéről való döntés nem maradhat kizárólag a filmgyártók kezében, mert ezzel a kormány árt a kulturális sokszínűségnek és Spanyolország nyelvi gazdagságának. Pedro Sánchez kormánya egyelőre nem reagált a nacionalista pártok követelésére. 

Forrás: elmundo.es

Plagizálhatott a német Zöldek kancellárjelöltje

Annalena Baerbock, a németországi Zöldek kancellárjelöltje számos beszédét plagizálta – erre jutott Stefan Weber osztrák médiakutató, akinek az információit a német sajtó is idézte. A politikus asszony a felszólalásaiban összesen huszonkilenc alkalommal találtak egy az egyben a Wikipédiáról, más politikusok beszédeiből, valamint újságcikkekből átvett részeket. Baerbock főként a zöldpolitika és az éghajlatváltozás témájában másolt véleményeket – utóbbi egy zöldpolitikustól egészen kirívónak számít. „Nemcsak az a gond, hogy az így közölt tények megbízhatatlanok, hanem hogy az előadó hitelessége is csorbát szenved” – fogalmazott Stefan Weber. A férfi egyébként igazi „plágiumvadásznak” számít, 2007-ben Johannes Hahn mostani uniós biztos, egykori tudományért és kutatásért felelős osztrák miniszter disszertációját is ízekre szedte plágiumvádakkal. Weber a német kancellárjelölt a nyáron megjelent, Most című könyvét is vizsgálta, a mindössze 240 oldalas kötetben száz, forrásmegjelölés nélkül átmásolt részt talált. „Inkább feltételezem, hogy az egész kötet plagizált” – emelte ki a médiakutató.

Forrás: jungefreiheit.de

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.