Lapozó: Spanyolországban már nem lesznek komoly járványhullámok

Svédországban napi egy lövöldözés, havi négy agyonlőtt személy az átlag · Már az arab lakosság is retteg Brüsszelben az erőszakos migránsoktól · Franciaországban rekordokat dönt a gyógyszerhiány · Fernando Simón, a vészhelyzeti és riasztási koordinációs központ igazgatója szerint Spanyolországban már nem lesznek komoly járványhullámok.

Forrás: Mediaworks2021. 09. 10. 18:11
Calella de Palagrugell, 2021. prilis 2. Napoz s strandol emberek a Girona tartomnybeli Calella de Palagrugell-ben 2021.prilis 2-n. MTI/EPA/EFE/David Borrat Fotó: David Borrat
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Svédországban napi egy lövöldözés, havi négy agyonlőtt személy az átlag 

Vége van a bandabűnözők nyár eleji tömeges letartóztatását követő viszonylagos nyugalomnak Svédországban. A bűnelkövetői csoportok mostanra rendezték soraikat és ismét megnövekedett az erőszakos bűncselekmények száma. Augusztusban például 38 alkalommal volt lövöldözés az országban, ebből tíz halálos esettel végződött, ami eddig a legmagasabb szám 2021-ben. Az év első nyolc hónapját tekintve összesen 220 lövöldözés történt, ennek következtében 35-en vesztették életüket. A rendőrségnél hatalmas erőforrásokat foglalnak le a bandabűnözéssel kapcsolatos feladatok, csak gyilkossági ügyben (beleértve a gyilkossági kísérleteket is) 254 nyomozás van folyamatban, ezek döntő többsége a migrációs hátterű bandákhoz köthető. A Samnytt internetes híroldal szerint a rendőrség állománya súlyosan alulméretezett, ebből kifolyólag a kevésbé súlyos bűncselekmények esetében az elkövetők arra számíthatnak, hogy ügyüket komolyabb nyomozás nélkül lezárják.

Forrás: Dragen Juridik, Samnytt

Már az arab lakosság is retteg Brüsszelben az erőszakos migránsoktól 

Brüsszel északi kerületeit elárasztották a bandákba verődött illegális bevándorlók, és az általuk elkövetett erőszakos bűncselekmények. Az érintett kerületek lakossága – többnyire bevándorló-hátterű, de már Belgiumban született arabok – állandó félelemben él. 

A Saint-Joose-ten-Noode negyed kereskedőit is képviselő szervezet, a Brabant Shopping traders elnöke, Mohamed El Hajaiji arról számol be, hogy számos alkalommal fordultak segítségért a kerület vezetéséhez és a rendőrséghez, de ők mindig azzal az indokkal hárítják el a segítséget, hogy az elszabadult erőszakért az illegális migránsok a felelősek, és ennek a problémának a megoldása a belga szövetségi kormány kompetenciájába tartozik. A kereskedők számos olyan videófelvételt őriznek mobiltelefonjaikon, amelyeken a mindennapos utcai verekedések láthatók. A köztereken már leplezetlenül folyik kábítószer-kereskedelem, és a migránsok már nemcsak a nőket zaklatják akár fényes nappal is, hanem a felnőtt férfiakat is rettegésben tartják. Az életveszélyes állapotok pedig egyre csak romlanak azzal, hogy az utcán élő migránsok az évek során megtanulták, hogy minden tettüket büntetlenül ússzák meg. Brüsszel északi kerületeinek lakosai úgy érzik, hogy sorsukra hagyták őket a hatóságok és a belga kormány is.

Forrás: The Brussels Times

Franciaországban rekordokat dönt a gyógyszerhiány 

Rekordot döntött Franciaországban az elmúlt években egyre súlyosbodó gyógyszerhiány. A francia gyógyszerbiztonsági ügynökség (ANSM) által kiadott tájékoztatás szerint 2020-ban 2446 gyógyszer került fel a tartós hiánycikk, vagy várhatóan hiánycikké váló készítmények listájára. A helyzetet súlyosbítja az, hogy az akár hónapokon át elérhetetlen készítmények között életmentő gyógyszerek is vannak. 2017-ben a Franciaországban hiánycikként nyilvántartott gyógyszerek listáján még „csak” 600 termék neve szerepelt. A France 2 televízió oknyomozó riportja szerint a riasztó tendencia mögött nem csak az előszeretettel emlegetett koronavírus-járvány és az általa előidézett ellátási problémák állnak. A riportban megszólaló szakemberek szerint az alapanyaghiányt és a logisztikai nehézségeket az bonyolítja, hogy a gyógyszerfejlesztő laboratóriumok szándékkal, mesterségesen hozzák létre a gyógyszerhiányt azért, hogy a termékek piaci árát jelentősen megnöveljék.

Forrás: Franceinfo

Spanyolországban már nem lesznek komoly járványhullámok 

Fernando Simón, a vészhelyzeti és riasztási koordinációs központ igazgatója közölte, hogy a Spanyolországban élőknek már nem kell a járványügyi adatok ugrásszerű romlásával számolniuk, mert bár „lehet, hogy lesz hatodik, hetedik vagy nyolcadik hullám is, azok már nem lesznek olyanok, mint az eddigiek”. Hozzátette ugyanakkor, hogy amíg mindenki be nem oltatja magát, addig a koronavírus-járvány nem szűnik sem Spanyolországban, sem máshol a világban. Közben az idősotthonok arra kérték az egészségügyi minisztert, Carolina Dariast, hogy engedélyezze a megerősítő dózis beadását a legidősebb korosztály tagjainak, a tárcavezető azonban egyelőre elnapolta az erről szóló döntést. A dél-európai országban a lakosság 73,5 százaléka már megkapta a koronavírus elleni vakcinák valamelyikének mindkét dózisát. Pedro Sánchez miniszterelnök most a 90 százalékos átoltottsági arányt tűzte ki célul. Spanyolország csütörtökön lekerült a rizikós országok listájáról, miután a 100 ezer lakóra jutó esetszám 140 főre csökkent.

Forrás: 20minutos, RTVE.es

Borítókép: Napozó és strandoló emberek a Girona tartománybeli Calella de Palafrugellben.                                                 Fotó: MTI/EPA/EFE/David Borrat

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.