Lapozó: Ellenzi a migránsok befogadását a kiskorú bevándorlók védelmével megbízott francia minisztériumi vezető

Ingyenes lesz a fogamzásgátlás a 25 évnél fiatalabb francia nők számára · Az olasz püspökök is oltásra szólítják fel a papságot és a híveket · Hibás maszkok miatt indítottak eljárást a volt spanyol egészségügyi miniszter ellen · Már a kiskorú migránsok védelmével megbízott francia minisztériumi vezető is ellenzi a migránsok befogadását.

Forrás: Mediaworks2021. 09. 10. 13:08
Grande-Synthe, 2020. janur 30. Illeglis bevndorlk gyermekei jtszanak egy tmeneti szllsknt hasznlt, elhagyott ipartelepen az szak-franciaorszgi Grande-Synthe teleplsen, Calais kzelben 2020. janur 30-n. A rgtnztt tborban mintegy tszz, tbbsgben magt iraki kurdnak vall migrns vrja a lehetsget, hogy a csatornn tkelve menedkkrelmet nyjthasson be az Egyeslt Kirlysgban. MTI/EPA/Yoan Valat Fotó: Yoan Valat
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ingyenes lesz a fogamzásgátlás a 25 évnél fiatalabb francia nők számára 

Olivier Véran francia egészségügyi miniszter bejelentette, hogy 2022 januárjától minden 18–25 éves francia nő ingyen juthat hozzá a hormonális fogamzásgátló tablettákhoz, valamint térítésmentes lesz számukra a tabletták felírásához szükséges orvosi konzultáció, a vérvizsgálat vagy bármilyen egyéb ellátás is. A szóban forgó egészségügyi szolgáltatások költségeit a francia állam fizeti majd, amely évente 21 millió eurójába kerül az államkasszának. 

A miniszter tájékoztatása szerint az elmúlt időszakban érzékelhetően visszaesett a 18–25 éves korosztályban a fogamzásgátló tabletták használata, és az okokat kutató felmérések rávilágítottak, hogy a fiatal francia nők nem engedhetik meg maguknak a drága fogamzásgátló gyógyszereket és az azokhoz kapcsolódó konzultációkat. Franciaországban 2013-ban vezették be a kiskorú, 15–18 éves lányok számára az ingyenes hormonális fogamzásgátlást, amelynek eredményeképpen az 1000 főre eső abortuszok száma 9,5-ről hatra csökkent. A francia kormány pedig 2020 augusztusában határozott úgy, hogy már a 15 évnél fiatalabb lányok számára is engedélyezi az ingyenes hormonális fogamzásgátlást.

Forrás: France24

Az olasz püspökök is oltásra szólítják fel a papságot és a híveket 

A pasztorális év kezdetén az Olasz Püspöki Kar körlevelet bocsátott ki az egyházmegyéknek, melyben felkéri az egyház tagjait a vakcina felvételére. Az egyházi vezetők a plébániai tevékenységben segédkezők felelősségteljes hozzáállását kérik, vagyis minden hitoktatót, a karitász munkatársait, az önkénteseket és a kórustagokat is arra kérik, hogy oltásra buzdítsák az embereket. „A szeretet cselekedete, önmagunk és a közösség tagjai iránt” – fogalmaznak a levélben a vakcinafelvétellel kapcsolatban. Az olasz püspökök nem rendelhetnek el vakcinakötelezettséget, hiszen ez az állam hatóságkörébe tartozik, de felszólítják a híveket, hogy kövessék a szervek iránymutatását.

Forrás: Avvenire

Hibás maszkok miatt indított eljárást az egyik madridi bíróság a volt egészségügyi miniszter ellen 

Tavaly áprilisban, a koronavírus első hulláma idején a spanyol kormánynak több százezer szájmaszkot kellett visszahívnia, mert kiderült róluk, hogy hibásak és nem adnak megfelelő védelmet a Covid–19 ellen. A túl nagy áteresztőképességű FFP2-es maszkokat egy olyan kínai cégtől vásárolták meg, amely a piacinál alacsonyabb áron kínálta a terméket, majd azokat nyolc régió kórházaiban, szociális otthonaiban osztották szét használatra. A madridi 14. számú törvényszék vezetője a munkavállalók jogainak megsértése miatt vonja felelősségre Salvador Illát, aki a vásárlást és a maszkok elosztását is jóváhagyta. Illa azóta már lemondott az egészségügyi minisztérium éléről, hogy indulhasson a téli katalóniai választásokon, így ügyében várhatóan a katalán legfelsőbb bíróság jár majd el. A volt tárcavezetőt azzal vádolják, hogy túl nagy kockázatnak tette ki a munkavállalók egészségét, ráadásul nem lehetett megbízható információkat szerezni sem az elküldött maszkok mennyiségéről, sem a régiók közötti elosztás arányairól.

Forrás: Onda Cero

Már a kiskorú migránsok védelmével megbízott francia minisztériumi vezető is ellenzi a migránsok befogadását 

A francia igazságügyi minisztérium kiskorúak jogi védelmével megbízott főosztályának vezetője, Charlotte Caubel a Le Figarónak adott interjújában nyíltan bírálta Franciaország nagyvonalúságát, a magukat kiskorúaknak mondó és felnőtt kísérő nélkül az országba érkező illegális migránsokkal szemben. Bár a koronavírus-járvány miatt a Franciaországba tartó illegális bevándorlók száma 43 százalékkal visszaesett 2020-ban, Caubel szerint az országban lévő kiskorú, kísérő nélkül érkezett migránsok problémája ugyanolyan égető maradt. A jogász a saját tapasztalatai alapján óvatosságra inti Franciaországot, és arra figyelmeztet, hogy a francia állam túl naiv és túl nagyvonalú ezekkel a hívatlan, de mégis befogadott fiatalokkal szemben. 

Caubel arra figyelmeztet, hogy a kiskorú migránsok gondozásával megbízott szakemberek, szociális munkások éveket töltetnek el egy-egy fiatal ellátásával, mire végül kiderül, hogy nem kiskorúról, hanem 25–28 éves férfiakról van szó. 2020-ban 9500 felnőtt kísérő nélküli, állítólagos kiskorú kért menedéket Franciaországban.

Forrás: Valeurs actuelles

Borítókép: Illegális bevándorlók gyermekei játszanak egy átmeneti szállásként használt, elhagyott ipartelepen az észak-franciaországi Grande-Synthe településen. Fotó: MTI/EPA/Yoan Valat

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.