Már az egyetlen afgán ellenálló parancsnok is kész tárgyalni a tálibokkal

Kész tárgyalni a radikális iszlamista tálibokkal a pandzsíri ellenállás vezetője.

Forrás: MTI2021. 09. 05. 22:04
Kandahár, 2021. szeptember 1. Iszlamista tálib gppusksok Kandahrban 2021. szeptember 1-jn. Az iszlamista tlibok augusztusban foglaltk el Afganisztn legnagyobb rszt, miutn az Egyeslt llamok vezette NATO-erk kivonultak az orszgbl, az utolsó amerikai katona augusztus 31-én távozott. MTI/EPA Fotó: - Forrás: MTI/EPA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ahmad Maszúd, a pandzsíri Nemzeti Ellenállási Front (NRF) vezetője vasárnap az ellenállók Facebook-oldalán közölte, hogy üdvözli a vallástudósok, az ulémák tanácsának tárgyalásos rendezésről szóló javaslatát, amellyel véget vethetnének a harcoknak.

Az NRF lényegében egyetért a tanáccsal a problémák megoldásában – közölte Maszúd. Hozzátette, hogy a tartós béke megteremtésének érdekében az NRF kész folytatni a tárgyalásokat és azonnal leállítani a harcokat, amennyiben a tálibok is leállítják támadásaikat és csapatmozgásaikat Pandzsír és a szomszédos Baglán tartomány Andarab nevű körzete ellen.

Maszúd szerint a tűzszünetet követően a felek megbeszéléseket folytathatnának az ulémák tanácsával.

Nem sokkal korábban a tálibok azt állították, hogy behatoltak Pandzsír tartomány székhelyére, Bazarak városába, miután kezükre kerültek a környező körzetek. Az afgán sajtó pedig arról cikkezett, az ulémák tanácsa sürgette a tálibokat, hogy tárgyaljanak az ellenállást tanúsító Pandzsír tartomány vezetőivel.

Mohammad Akbar Aga, az Afganisztán Megmentése Legfőbb Tanácsa nevű, a tálibokhoz közel álló mozgalom vezetője a TASZSZ orosz hírügynökségnek nyilatkozva elmondta, hogy a tálibok kormányalakítását Pandzsír kérdése hátráltatja. A tálibok egykori katonai parancsnoka szerint a kormánytagok névsorának bejelentése még két-három napot vehet igénybe.

„Nincs kétség afelől, hogy a kormány tagjainak afgánoknak kell lenniük. Számunkra nem fontos, melyik etnikai csoporthoz vagy a társadalom mely rétegéhez tartoznak” – tette hozzá Akbar Aga.

Az NRF egyelőre nem reagált a tálibok tartományi székhellyel kapcsolatos közlésére. Korábban viszont a tálibok propagandagépezetét állította pellengérre, mondván, a radikálisok figyelemelterelés végett hamis információkat próbálnak terjeszteni, és azt állította, kiűzték a tálibokat az északkeleti Parján körzetből.

Bilal Karimi, a tálibok egyik szóvivője a Twitteren közölte, hogy a kezükre került Rukhah körzet központja, a rendőr-főkapitánysággal együtt. Ez a körzet Bazarak városával határos. Karimi szerint az ellenállók hatalmas veszteségeket szenvedtek, a tálibok emellett számos foglyot ejtettek és nagy mennyiségben zsákmányoltak járműveket és fegyvereket is. Hozzátette, hogy Bazarakban harcok dúlnak. A közlést azonban nem lehetett független forrásból ellenőrizni.

Maszúd, aki az afgán hadsereg és különleges erők maradékaiból, valamint a helyi milíciákból szervezett ellenállást vezeti, már a tálibok augusztus 15-i hatalomra kerülését követően tárgyalásos rendezést sürgetett a Kabulhoz közeli, északkeleti tartomány politikai engedmények fejében történő átadásáról. Ezek az egyeztetések azonban gyorsan kudarcba fulladtak, és a tálibok úgy döntöttek, erővel szerzik meg Pandzsírt, amelyre az 1996-tól 2001-ig tartó uralmuk alatt sem tudták kiterjeszteni hatalmukat.

Vasárnap kezdte meg háromnapos afganisztáni látogatását Peter Maurer, a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságának (ICRC) elnöke. A tervek szerint egészségügyi intézményeket, erőszakcselekmények áldozatai részére létrehozott rehabilitációs központokat, és az ICRC helyi alkalmazottait látogatja meg.

A nemzetközi segélyszervezet szerint Maurer az afgán hatóságok képviselőivel is találkozik majd.

– Az afgánok negyven év konfliktust voltak kénytelenek elszenvedni, és most évek munkájára lesz szükség, hogy talpra álljanak. Az ICRC elkötelezett, hogy maradjon és segítséget nyújtson ebben – jelentette ki Maurer. Hangsúlyozta, hogy az afgánok jövője nagyban függ a külvilág segítségétől.

Borítókép forrása: MTI/EPA

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.