Merényletre készült egy szíriai kiskorú Németországban

A gyanúsított a legfőbb zsidó vallási ünnepen követett volna el robbantásos támadást.

Forrás: MTI, Der Spiegel2021. 09. 16. 12:43
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Őrizetbe vettek négy embert, köztük egy 16 éves szíriai fiút Németországban egy zsinagóga elleni terrortámadás tervezésének gyanúja miatt – jelentette csütörtökön a Der Spiegel.

A hírmagazin értesülése szerint a gyanúsított, aki az Észak-Rajna–Vesztfália tartományi Hagenben lakik az édesapjával, pokolgépes merényletet tervezett a helyi zsinagóga ellen. Arra készült, hogy a legfőbb zsidó vallási ünnep, a jóm kipúr – az engesztelés napja – alkalmából tartott ünnepség alatt hajtja végre a robbantásos támadást.

A gyanúsítottat szerda este fogták el, egy külföldi hírszerző szervezettől kapott információk révén jutottak a nyomára. A partnerszolgálat tájékoztatása arról szólt, hogy egy Németországban tartózkodó feltételezett iszlamista egy zsinagóga elleni robbantásos merényletről kommunikál egy online chatalkalmazásban 

– írta a Der Spiegel a hírportálján.

Herbert Reul, Észak-Rajna–Vesztfália kereszténydemokrata belügyminisztere szerint súlyos szélsőséges fenyegetésről van szó. 

– Fennállt a támadás veszélye a hageni zsinagóga ellen

– jelentette ki a CDU-s politikus csütörtökön. 

Az épületnél szerda este nagyszabású rendőri műveletet végeztek, a környéket lezárták, és robbanószer keresésére idomított kutyákat is bevetettek. A zsinagógában tervezett istentiszteletet és ünnepséget pedig lemondták. 

Közvetlen veszélyre utaló jeleket nem találtak. A hageni rendőrség csütörtöki közleménye szerint az üggyel kapcsolatban négy embert vettek őrizetbe a városban, a lehetséges bizonyítékok lefoglalására házkutatásokat tartottak. A Der Spiegel jelentése szerint a szíriai fiú mellett őrizetbe vett három férfira egy lakásban találtak a hageni pályaudvar közelében. Az épülethez vezető utcát lezárták, és átkutattak egy gyanús gépjárművet, amely az utcán parkolt.

A tervezett akció felidézte a két évvel ezelőtt Halléban elkövetett terrortámadás tragikus emlékeit. A 2019-es jóm kipúr fesztiválon egy jobboldali szélsőséges két embert lelőtt, kettőt pedig megsebesített egy zsinagóga közelében. Az épület hatalmas ajtaja azonban megakadályozta, hogy a támadó belépjen, és lemészárolja a zsinagógában imádkozó hívőket.

Borítókép: Twitter

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.