Pandzsíri ellenállók: Ellenőrizzük a tartomány közel kétharmadát

Korábban a tálibok egyezkedni próbáltak az ellenállókkal, de a tárgyalások kudarcba fulladtak.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 09. 09. 9:02
null
Afghan resistance movement and anti-Taliban uprising forces are pictured on a Soviet-era tank as they are deployed to patrol along a road in the Astana area of Bazarak in Panjshir province on August 27, 2021, as among the pockets of resistance against the Taliban following their takeover of Afghanistan, the biggest is in the Panjshir Valley. (Photo by Ahmad SAHEL ARMAN / AFP) Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ellenállók tartják ellenőrzésük alatt az afganisztáni Pandzsír tartomány területének 60-65 százalékát, az Afganisztánban hatalomra került táliboknak csak a völgy mentén vezető főutat sikerült elfoglalniuk 

– közölte szerdán a CNN hírtelevízióval az ellenállók egyik szóvivője.

Ali Majszam Nazari kifejtette, hogy Pandzsírban a hosszú és keskeny tartományon végighúzódó szurdokon kívül van még közel 15 másik szurdok, és mind az ellenállók kezén van. Közölte, hogy az ellenállók taktikai visszavonulást hajtottak végre a főúttól és a völgy központjától, de hamarosan visszafoglalják őket. Azt mondta, hogy 

a Pandzsír-völgy adottságai nem teszik lehetővé semmilyen behatoló számára, hogy elfoglalja az egész völgyet.

A tálibok augusztus 15-én vonultak be Kabulba, és bejelentették, hogy ellenőrzésük alá vonták az ország teljes területét, kivéve a fővárostól északra fekvő Pandzsír-tartományt, amelyet az Ahmed Maszúd vezette Nemzeti Ellenállási Front (NRF) uralt. A tálibok egyezkedni próbáltak az ellenállókkal, de a tárgyalások kudarcba fulladtak.

Az iszlamisták hadművelet indítottak, hétfőre virradóra harcosaik ezrei törtek be a völgybe. A tálibok néhány órára rá bejelentették, hogy elfoglalták a teljes tartományt, de az ellenállók ezt többször tagadták.

Pandzsírra a tálibok a korábbi, 1996-tól 2001-ig tartó uralmuk alatt nem tudták kiterjeszteni hatalmukat. Ez a tartomány volt az Egyesült Államokkal 2001-ben a tálibok ellen szövetkező Északi Szövetség fellegvára. A mostani ellenállást az afgán hadsereg régióba menekült alakulatai és a helyi erők alkotják. A hatalomból elűzött afgán kormány tagjai közül is többen oda menekültek.

Borítókép: Tálibellenes felkelők a Pandzsír tartománybeli Bazarak térségében, egy út mentén járőröznek 

Fotó: AFP/Ahmad Sahel Arman

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.