időjárás 12°C Diána, Rikarda 2021. September 18.
logo

Románia is az LMBTQ célkeresztjében

Pataky István (Marosvásárhely)
2021.09.14. 14:35
Románia is az LMBTQ célkeresztjében

 

Ahogyan az várható volt, az Európai Parlament (EP) nagy többséggel megszavazta strasbourgi ülésén azt az állásfoglalást, amely szerint el kell ismerni az azonos neműek házasságát és élettársi kapcsolatát. Az MTI tudósítása szerint a határozat sürgeti, hogy az egyik tagállamban megkötött házasságot vagy bejegyzett élettársi kapcsolatot az összes többi tagállamban egységes módon kellene elismerni, és az azonos nemű házas- vagy élettársakat az eltérő nemű párokkal azonos módon kellene kezelni. – Előírnák, hogy tagállamok a saját alkotmányukra sem hivatkozhatnak, amikor a családról vagy a házasságról van szó, hanem kötelesek elfogadni bármilyen brüsszeli ámokfutást.

 Magyarország ezt soha nem fogja elfogadni! 

fakadt ki az újabb LMBTQ-diktátum kapcsán Hidvéghi Balázs, a Fidesz európai parlamenti képviselője. 

Az EP döntése Románia ellen is lépéseket sürget, amiért nem ismeri el az azonos neműek más európai uniós államokban kötött házasságát.

 A strasbourgi testület az Európai Bizottságtól vár további nyomásgyakorlást az ügyben.

Márciusban a brüsszeli emberjogi bíróságon (CEDO) indult eljárás Bukarest ellen, miután két férfi, a román állampolgárságú Adrian Coman és az amerikai Clai Hamilton nem tudta elfogadtatni, érvényesíttetni a romániai hatóságokkal kettejük Brüsszelben kötött házasságát. Az Accept civil szervezet közbenjárásával az érintettek feljelentették Romániát a CEDO-n, mivel szerintük az ország megsértette a házassághoz, a családi élethez, és a diszkriminációmentességhez való jogaikat.

Az EP tegnap elfogadott határozatát – amely pénzügyi szankciókkal kötné össze a szexuális kisebbségek esetleges jogsértéseit – csak a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) európai parlamenti képviselői szavazták meg a romániai EP-tagok közül. Egy korábbi felmérésből egyébként az derült ki, hogy a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) szavazótáborában a legmagasabb azok aránya, akik a szexuális kisebbségek jogaival kapcsolatos nemzetközi szintű kampány kapcsán konzervatívnak tartják magukat. Az RMDSZ-re voksoló megkérdezettek 95 százaléka a konzervatív álláspontot képviseli. Az ellenzéki szociáldemokraták támogatói körében ez az arány 68 százalék, a kormányzó Nemzeti Liberális Párt szavazótáborában pedig 49 százalék. Az általános romániai megítéléssel mennek élesen szembe a kormánykoalícióból a napokban kilépett USR voksolói, akiknek 84 százaléka haladóként írja le magát a szexuális kisebbségek jogairól szóló kampányban.

Romániában 2018-ban az alacsony részvételi arány matt érvénytelen lett a férfi és nő házasságán alapuló hagyományos családról szervezett romániai alkotmánymódosító népszavazás, 

de az igen szavazatok aránya meghaladta a kilencven százalékot. 

A román törvényhozás ezidáig nem rendezte az azonos neműek bejegyzett élettársi kapcsolatának jogi helyzetét sem.