időjárás 12°C Szabina 2021. October 27.
logo

Szokatlan földrengés rázta meg Ausztráliát + képek

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2021.09.22. 11:11
Szokatlan földrengés rázta meg Ausztráliát + képek

Ausztráliában szokatlan, 6-os erősségű földrengés rázta meg szerdán az ország délkeleti részén lévő Melbourne térségét. Többtucatnyi épület megrongálódott, sokan ijedtükben kirohantak az utcára, és a rengést érezni lehetett a Victoriával szomszédos államokban is – közölte a Geoscience Australia földtani intézet és több hatóság.

Fotó: James Ross

A rengés középpontja a Melbourne-től mintegy kétszáz kilométerre, északkeletre fekvő Mansfield város mellett, tíz kilométeres mélységben volt. A hírügynökségi jelentések időpontjáig négy érezhető utórengés történt, a legerősebbet 4,1-esnek mérték. A victoriai hatóságok összesítése szerint 46 épület – többségük Mansfieldben és a környékén – részben összeomlott, Melbourne mintegy 35 ezer lakója maradt áram nélkül. Szakemberek szerint a károk nagysága elérheti a többmilliárd dollárt is.

Fotó: James Ross

A közösségi médiára felkerültek videófelvételek arról például, hogy Melbourne főbb útjait törmelék torlaszolja el. Többen a város északi részéből elmondták, hogy a lakásukban nincs áram, mások arról számoltak be, hogy a tűzoltók és a rendőrség felszólítására el kellett hagyniuk az otthonukat az omlásveszély miatt.

Fotó: James Ross

A rengést még a Mansfieldtől 800 kilométerrel nyugatra lévő Adelaide városban – Dél-Ausztrália államban –, valamint a 900 kilométerre lévő új-dél-walesi Sydney-ben is lehetett érezni, de ezekről a helyekről nem érkezett jelentés kárról vagy sérülésről. Szökőárriadót sehol nem kellett elrendelni. A New Yorkban tartózkodó Scott Morrison ausztrál miniszterelnök újságíróknak nyilatkozva azt mondta: a hatóságok tudomása szerint súlyos sérülés nem történt.

Fotó: James Ross

Ausztrália keleti fele az indoausztrál tektonikus lemez közepén terül el, ezért ott ritkák a földrengések – közölte a Geoscience Australia. A mostani rengés erősebb volt, mint az 1989-es newcastle-i (az 5,6-os volt), amelyben 13-an életüket vesztették. Volt egy 6,6-os rengés is 2019-ben, az északkeleti Broome várostól 210 kilométerre a tengerben.