A fegyvermester szerint értő kezekben gyilkos fegyver az íj

A norvég merénylet apropóján szakértő nyilatkozott lapunknak arról, hogy mit lehet tudni a vadászíjakról.

2021. 10. 15. 6:05
null
Kongsberg, 2021. oktber 14. Az egyik helysznt biztost rendr Kongsbergben 2021. oktber 14-n, miutn az elz nap egy muzulmn vallsra ttrt dn frfi jjal s ms, egyelre nem meghatrozott fegyverekkel t embert meglt, kettt megsebestett a norvg fvrostl, Osltl mintegy 80 kilomterre dlnyugatra fekv vrosban. A tettest rizetbe vettk. MTI/EPA/NTB/Terje Bendiksby Fotó: Terje Bendiksby
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Természetesen mindegyik íj veszélyes eszköz, még akár egy gyerekíjnak is lehet olyan átütő ereje, hogy komoly sérülést okozzon. Gondoljunk csak bele: ha a szilárd vesszőfogókba több centiméterre befúródnak a nyílvesszők, akkor mit csinálnak az emberi testtel? De a fontosabb kérdés az, hogy milyen nyílhegyet használtak? – latolgatta lapunk megkeresésére Zombor Csaba, hogy vajon milyen fegyverrel támadhatott az elkövető Norvégiában. A fegyvermester elmondása szerint ugyanis nagy különbség van például egy gyakorlóhegy és egy vadászhegy között. – A gyakorlóhegy leegyszerűsítve egy fémkúp, ami persze hegyes, de inkább csak lyukaszt. Ha nem éppen artériát ér, akkor egy találat aligha lesz végzetes. 

Ezzel szemben a vadászathoz használt hegyen borotvaéles pengék vannak. Egy ilyennel szinte bárhol találják el az állatot, a vérveszteségtől hamarosan elpusztul. Akár néhány perc is elég, hogy elvérezzen 

– magyarázta a különbségeket.

Annak ellenére, hogy az íj könnyen gyilkos fegyverré válhat, a jogszabályok nem kötik engedélyhez a vásárlását, bárki vehet egyet az üzletekben. Magyarországon ugyanakkor közbiztonságra különösen veszélyes eszköznek minősül – hasonlóan a rugós késhez, a dobócsillaghoz, a parittyához, az ólmosbothoz vagy éppen gázspray-hez –, ami azt jelenti, hogy tárolására, szállítására és használatára szigorú szabályok vonatkoznak. A fegyvermester elmondása szerint ők a vevőket tájékoztatják is ezekről, de az már a tulajdonos felelőssége, hogy mit csinál a fegyverrel. 

Zombor Csaba arra is rámutatott, hogy az íj használatának a magabiztos elsajátításához legalább hónapok, de inkább évek gyakorlása kell. Ha valaki tehát embereket talált el, akik ráadásul feltehetőleg menekültek, akkor bizonyos, hogy gyakorlott íjászról lehet szó. Elmondása szerint ezalól kivételt jelenthet, ha valójában számszeríjjal támadtak, amely ebben a tekintetben inkább a lőfegyverekhez hasonlít. – A számszeríj újratöltése viszont sokkal körülményesebb, lassabb. Egy gyakorlott íjász viszont tíz másodperc alatt 4-5 célzott lövést is képes leadni – tette hozzá.

Borítókép: Az egyik helyszínt biztosító rendőr Kongsbergben 2021. október 14-én, miután az előző nap egy muzulmán vallásra áttért dán férfi íjjal és más, egyelőre nem meghatározott fegyverekkel öt embert megölt, kettőt megsebesített a norvég fővárostól, Oslótól mintegy 80 kilométerre délnyugatra fekvő városban

Fotó:  MTI/EPA/NTB/Terje Bendiksby

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.