időjárás 7°C Stefánia 2021. November 28.
logo

Amerikai misszionáriusokat hurcoltak el Haitin

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2021.10.17. 11:01
Amerikai misszionáriusokat hurcoltak el Haitin

Elhurcoltak tizenhét amerikai misszionáriust és családtagjaikat szombaton a természeti csapások és belpolitikai bizonytalanság sújtotta Haiti fővárosában, Port-au-Prince-ben – közölte a The New York Times című amerikai lap helyi tisztségviselőkre hivatkozva. 

A keresztény hittérítőket egy buszról rabolták el, amely éppen a főváros repülőterére tartott. Úgy tudni, az elhurcolt emberek között gyerekek is vannak. 

Egyelőre nem világos, hogy a bűnözők követeltek-e váltságdíjat. Az amerikai nagykövetség Haitin még nem reagált a megkeresésekre.

Az utóbbi években Haitin elharapózott a bűnözés, különös gondot jelentenek a váltságdíj reményében végrehajtott emberrablások, több alkalommal is papokat és apácákat hurcoltak el bűnözők. A biztonsági helyzet pedig csak romlott a karibi térség legszegényebb országában a Jovenel Moise elnök júliusban történt meggyilkolását követően fellépő politikai bizonytalanság és a több mint 2200 emberéletet követelő augusztusi földrengés nyomán. Az AFP francia hírügynökség szerint a fegyveres bandák, amelyek évek óta ellenőrzik a haiti főváros legszegényebb negyedeit, mostanra kiterjesztették hatalmukat Port-au-Prince jelentős részére. Számos haiti állampolgár ezért külföldön próbál új megélhetést találni, sokan közülük az Egyesült Államokba próbálnak eljutni.

Borítókép: A texasi Del Rióból kitoloncolt és repülőgéppel hazaszállított illegális bevándorlók megérkeznek a port-au-prince-i Toussaint Louverture repülőtérre 2021. szeptember 19-én

Fotó:  MTI/AP/Rodrigo Abd