Ausztria lakosainak ötöde külföldi

Rekordot döntött a külföldiek aránya az osztrák lakosságon belül, derül ki az Osztrák Integrációs Alap friss jelentéséből – olvasható a V4NA Hírügynökség cikkében.

Forrás: V4NA HÍRÜGYNÖKSÉG2021. 10. 31. 17:47
Bécs, 2020. június 28. Kurdok tüntetnek a török nacionalista és iszlám csoportok agresszív fellépése ellen Bécsben, az egyikük Abdullah Calan bebörtönzött kurd vezető képét fogja 2020. június 27-n. MTI/AP/Ronald Zak Fotó: Ronald Zak Forrás: MTI/AP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hatalmas mértékben nőtt az Ausztriában élő külföldiek aránya a lakosságon belül 2015 óta, 2021-ben rekordot döntött azon ausztriai lakosok száma, akik külföldön születtek, derült ki a kormány hivatalos partnere, az Osztrák Integrációs Alap friss jelentéséből.

Mint írják, 2021 elején 1,798 millió külföldön született lakosa volt Ausztriának. A külföldiek több mint fele, 52,8 százaléka harmadik, vagyis az EU-n és az EFTA-n kívüli országokból származik.

Ebbe pedig nincsenek beleszámolva azok a migrációs hátterű lakosok, akik már az országban születtek, hívja fel rá a figyelmet a Zuerst! hírportál.

A legtöbb külföldi Bécsben él, csaknem a 40 százalékuk. Felső-Ausztriában a bevándorlók 13,5 százaléka, Alsó-Ausztriában 12,4 százaléka él.

Burgenlandban (2 százalék) és Karintiában (4,1 százalék) él a legkevesebb külföldi.

A jelentés arra is rámutat, hogy míg az Ausztriában született nőknek átlagosan 1,35 gyerekük születik, addig a termékenységi ráta az afgánok, szírek, és irakiak körében a legmagasabb 2,88 gyermekkel. Őket a törökök követik: a török nők átlagosan 2,04 gyereket szülnek.

Ebből következett, hogy a 2019/20-as tanévben a tanulók 27,4 százalékának volt nem német az első nyelve – olvasható a V4NA Hírügynökség cikkében.

Borítókép: MTI/AP/Ronald Zak

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.