Az időskorúak világnapján tüntetnek a nyugdíjasok Franciaországban

A japán Takeda gyógyszergyár szerint „emberi hiba” okozta a Moderna oltóanyagainak spanyolországi szennyeződését · Bilincs került a migránsokat kényeztető olasz polgármesterre · A németek elsöprő többsége menesztené Armin Laschetet · Az időskorúak világnapján tüntetnek a nyugdíjasok Franciaországban.

2021. 10. 01. 18:00
Prizs, 2021. augusztus 14. A koronavrus elleni oltsokat s a vdettsgi igazolvny bevezetst ellenz tntetk Prizsban 2021. augusztus 14-n. MTI/EPA/Christophe Petit Tesson Fotó: Christophe Petit Tesson
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A japán Takeda gyógyszergyár szerint „emberi hiba” okozta a Moderna oltóanyagainak spanyolországi szennyeződését

Augusztusban a japán hatóságok felfüggesztették három tétel oltóanyag felhasználását, amelyek összesen 1,63 millió adagot tartalmaztak. A spanyolországi gyár egyik munkatársa hibázott, így kerülhettek „fémes szennyeződések” a koronavírus elleni ellenszerekbe – ez áll a Takeda gyógyszergyár és a Moderna közös jelentésében. Megjegyezték: a probléma „a kupakokat az üvegekre helyező gép nem megfelelő összeszereléséből ered”. Kiderült ugyanis, hogy az oltóanyagban lévő fémdarabkák a kupakokról származnak, mely csak úgy történhetett meg, ha a gép beállításait vizuálisan rosszul ítélték meg. A cégek megerősítették a spanyol egészségügyi minisztériumnak, hogy a rozsdamentes acél részecskék nem jelentenek egészségügyi kockázatot azoknak, akiket a szennyezett vakcinával oltottak be.

Forrás: www.lavanguardia.com, Tóth Brigitta

Bilincs került a migránsokat kényeztető olasz polgármesterre

Mimmo Lucanot, az ellenőrzés nélküli bevándorlás élharcosát 13 év és 2 hónap szabadságvesztésre ítélte a bíróság. A dél-olaszországi Riace település baloldali polgármesterét országszerte arról ismerték, hogy feltétel nélkül védte a bevándorlókat. Locri ügyészsége 2018-ban indított kivizsgálást a város volt vezetője ellen. A bírák illegális bevándorlás bűnpártolása, megvesztegetés, sikkasztás és hivatallal való visszaélés miatt bűnösnek találták. A város volt vezetője arról volt ismert, hogy előszeretettel közreműködött érdekházasságok lebonyolításában helyi olasz férfiak és bevándorló nők között. A kivizsgálások során fény derült arra is, hogy a városvezetés kasszájában keletkezett ötmillió eurós deficit az illegális bevándorlók integrációjában közreműködő szervezetekkel köthető össze. Az eset érdekessége, hogy az eredeti kérvényezett büntetés kétszeresét szabták ki a bírák.

Források: www.corriere.it, www.ilmessaggero.it, Jánosi Dalma

A németek elsöprő többsége menesztené Armin Laschetet

A megkérdezettek kétharmada azon a véleményen van, hogy Armin Laschetnek a választási vereséget követően fel kellene állnia a CDU elnöki székéből – derült ki az ARD csatorna Deutschlandtrend kutatásának pénteken ismertetett eredményeiből. Eszerint még a CDU-szavazók közel hatvan százaléka is menesztené Laschetet. Mindössze 36 százalékuk gondolja úgy, hogy a politikusnak jár az újabb esély. Minden második válaszadó szerint Németország következő kormányát a szociáldemokraták, a Zöldek és a liberálisok úgynevezett jelzőlámpa-koalíciója alkotja majd. Tizennyolc százalék szeretné, ha az új politikai kezdetet a keresztény uniópártok, a Zöldek és a liberálisok együttműködése jelentené. A németek arányaiban meghatározó, huszonnégy százaléka egyik opcióban sem lát valódi politikai megújulást. A kutatásból kiderült az is, hogy ötven százalék szerint Olaf Scholzból jó kancellár lesz. Emlékezetes, 2005-ben Angela Merkelről ennél valamivel kevesebb ember, a megkérdezettek 48 százaléka mondta ugyanezt.

Forrás: www.welt.de, Judi Tamara

Az időskorúak világnapján tüntetnek a nyugdíjasok Franciaországban

Miközben Orbán Viktor az idősek világnapján nyolcvanezer forintos nyugdíjprémium kiutalását jelentette be a Kossuth rádióban, valamint nem zárta ki a 13. havi nyugdíj kifizetésének a lehetőségét sem, a franciaországi nyugdíjasok ezrei az utcán tiltakoznak elértéktelenedő nyugdíjaik miatt.

Október elsején, pénteken Franciaország egész területén több mint száz demonstráció várható, a nyugdíjasokat kilenc szakszervezet és az idősek érdekeit képviselő két jogvédő csoport szólította az utcára. Az ország 86 megyéjében, összesen 107 bejelentett tüntetést regisztráltak a szervezők. A francia nyugdíjasok azt hányják Emmanuel Macron szemére, hogy a francia alapnyugdíjak emelésének mértéke (0,4 százalék) köszönő viszonyban sincs a franciaországi infláció mértékével (1,9 százalék), ezért az időskorúak havi nyugdíja lassan elveszítette vásárlóértékét. A tüntetők egyúttal elítélik, hogy Jean Castex kormánya szeptember 8-án bejelentette, hogy elveti a Szépkorúak autonómiája névre keresztelt törvénytervezetet, amellyel a francia vezetés a nyugdíjasok pénzügyi helyzetét szerette volna megerősíteni. A szakszervezetek arra is figyelmeztetik a francia kormányt, hogy a 2022-re a társadalombiztosítás számára előre jelzett négyszázmillió eurós többletfinanszírozás nem lesz elegendő a nyugdíjasok helyzetének a megoldására.

Forrás: www.francebleu.fr

(A borítókép illusztráció. Fotó: MTI/EPA/Christophe Petit Tesson)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.