időjárás 6°C Melinda, Vivien 2021. December 2.
logo

Biztos kudarc előtt áll a kijelölt miniszterelnök, Dacian Cioloş

Pataky István (Marosvásárhely)
2021.10.18. 20:17 2021.10.18. 20:24
Biztos kudarc előtt áll a kijelölt miniszterelnök, Dacian Cioloş

Bár Dacian Cioloş továbbra is optimistán nyilatkozik a kormányalakításról, gyakorlatilag esélytelenül vág neki a napokon belül esedékes parlamenti szavazásnak. 

A volt román miniszterelnök egy olyan kisebbségi kabinetnek a támogatását kérte a pártoktól, amely az ő irányításával, kizárólag az általa vezetett Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) színeiben politizálókra épülne. 

A Klaus Johannis államfő által kormányalakítással megbízott Cioloş hétfőn terjesztette a törvényhozás elé az általa javasolt USR-kormány névsorát és programját. Azt mondta, előzetes koalíciós megállapodások nélkül is elképzelhető lehetne a parlamenti helyek tizenhét százalékával rendelkező USR kisebbségi kabinetjének beiktatása, ha a pártok törvényhozói megértik, hogy az egészségügyi, valamint energetikai válsággal küzdő országnak sürgősen működőképes kormányra van szüksége. Cioloşt egy hete bízta meg kormányalakítással az államfő, miután a nemzeti liberálisok és a szociáldemokraták sem tettek javaslatot a miniszterelnök személyére. 

Eddig az USR-n kívül mindegyik formáció elutasítóan nyilatkozott egy Cioloş által vezetett egyszínű kormánnyal kapcsolatban.

Elemzők szerint az USR kudarca után a Nemzeti Liberális Párt (PNL) megpróbálkozhat a bizalmatlansági indítvány következtében megbukott, s jelenleg ügyvezető miniszterelnökként tevékenykedő Florin Cîţu jelölésével, de amennyiben nem sikerül többséget szerezni a parlamentben, a következő körben a PNL már új kormányfőjelöltet ajánlana. Miután az USR-nek a koalícióból való kilépéskor az volt a fő követelése, hogy ne Cîţu álljon a kabinet élén, újra esély nyílna a Romániai Magyar Demokrata Szövetséggel kiegészülő hárompárti együttműködés felélesztésére. Sajtóinformációk szerint a PNL Dan Vîlceanu jelenlegi ügyvezető pénzügyminisztert vagy a belügyi tárcát irányító Lucian Bodét jelölheti miniszterelnöknek.

Bode jelölésének nagyobb esélyét valószínűsíti, hogy a katonai ügyészség néhány nappal ezelőtt váratlanul megszüntette a nyomozást annak az alig több mint egy éve történt közlekedési balesetnek az ügyében, amelyben az akkor még a közlekedésügyi minisztériumot irányító Bodét szállító autó is érintett volt szabálytalan előzés miatt.

Borítókép: Dacian Cioloş volt román miniszterelnök, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnöke. Fotó: MTI/EPA/Robert Ghement