Biztos kudarc előtt áll a kijelölt miniszterelnök, Dacian Cioloş

A romániai pártok elutasítják az USR elnökének javaslatát az egyszínű kormánnyal kapcsolatban.

IOHANNIS, Klaus
Bukarest, 2021. oktber 11. 2019. mjus 24-n Bukarestben ksztett kp Daclan Ciolos volt romn miniszterelnkrl, az jtsuk Meg Eurpt (Renew Europe) centrista-liberlis eurpai parlamenti frakci ksbbi vezetjrl, a Mentstek meg Romnit Szvetsg (USR) elnkrl, akit kormnyalaktssal bzott meg Klaus Iohannis romn elnk 2021. oktber 11-n. MTI/EPA/Robert Ghement Fotó: Robert Ghement
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár Dacian Cioloş továbbra is optimistán nyilatkozik a kormányalakításról, gyakorlatilag esélytelenül vág neki a napokon belül esedékes parlamenti szavazásnak. 

A volt román miniszterelnök egy olyan kisebbségi kabinetnek a támogatását kérte a pártoktól, amely az ő irányításával, kizárólag az általa vezetett Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) színeiben politizálókra épülne. 

A Klaus Johannis államfő által kormányalakítással megbízott Cioloş hétfőn terjesztette a törvényhozás elé az általa javasolt USR-kormány névsorát és programját. Azt mondta, előzetes koalíciós megállapodások nélkül is elképzelhető lehetne a parlamenti helyek tizenhét százalékával rendelkező USR kisebbségi kabinetjének beiktatása, ha a pártok törvényhozói megértik, hogy az egészségügyi, valamint energetikai válsággal küzdő országnak sürgősen működőképes kormányra van szüksége. Cioloşt egy hete bízta meg kormányalakítással az államfő, miután a nemzeti liberálisok és a szociáldemokraták sem tettek javaslatot a miniszterelnök személyére. 

Eddig az USR-n kívül mindegyik formáció elutasítóan nyilatkozott egy Cioloş által vezetett egyszínű kormánnyal kapcsolatban.

Elemzők szerint az USR kudarca után a Nemzeti Liberális Párt (PNL) megpróbálkozhat a bizalmatlansági indítvány következtében megbukott, s jelenleg ügyvezető miniszterelnökként tevékenykedő Florin Cîţu jelölésével, de amennyiben nem sikerül többséget szerezni a parlamentben, a következő körben a PNL már új kormányfőjelöltet ajánlana. Miután az USR-nek a koalícióból való kilépéskor az volt a fő követelése, hogy ne Cîţu álljon a kabinet élén, újra esély nyílna a Romániai Magyar Demokrata Szövetséggel kiegészülő hárompárti együttműködés felélesztésére. Sajtóinformációk szerint a PNL Dan Vîlceanu jelenlegi ügyvezető pénzügyminisztert vagy a belügyi tárcát irányító Lucian Bodét jelölheti miniszterelnöknek.

Bode jelölésének nagyobb esélyét valószínűsíti, hogy a katonai ügyészség néhány nappal ezelőtt váratlanul megszüntette a nyomozást annak az alig több mint egy éve történt közlekedési balesetnek az ügyében, amelyben az akkor még a közlekedésügyi minisztériumot irányító Bodét szállító autó is érintett volt szabálytalan előzés miatt.

Borítókép: Dacian Cioloş volt román miniszterelnök, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnöke. Fotó: MTI/EPA/Robert Ghement

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.