„Egy volt elnöknek sincs akkora hatalma, mint Donald Trumpnak”

Bob Woodward amerikai újságíró-író szerint a republikánusok még mindig engedelmeskednek a volt elnöknek.

2021. 10. 12. 16:35
TRUMP, Donald; HOLYFIELD, Evander
Hollywood, 2021. szeptember 12. Donald Trump volt amerikai elnök részt vesz a kevert harcmûvészet (MMA) vezetõ szervezetének (UFC) korábbi bajnoka, a 44 éves brazil Vitor Belfort és a 80-as, 90-es években a profi boksz két felsõ súlycsoportjában is világbajnok 58 éves amerikai Evander Holyfield összecsapásán a Legends II elnevezésû ökölvívógálán a floridai Hollywoodban 2021. szeptember 11-én. MTI/EPA/Cristobal Herrera Ulashkevich Fotó: Cristobal Herrera Ulashkevich
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Soha, egyetlen volt elnöknek sem volt még akkora politikai hatalma, mint Donald Trumpnak, köszönhetően a republikánusok engedelmességének – jelentette ki Bob Woodward, a Watergate-botrányt kollégájával együtt leleplező amerikai újságíró-író a CNN amerikai hírtelevíziónak amerikai idő szerint hétfő éjjel adott interjúban. A leginkább a Carl Bernsteinnel együtt majdnem fél évszázada írt, a Watergate-botrányt dokumentáló és feldolgozó cikksorozatáról és könyveiről ismert publicista Chuck Grassley iowai republikánus szenátort hozta fel példának arra, hogy milyen – ahogyan fogalmazott – engedelmesen viselkednek egyes republikánusok Trumppal. Grassley a hétvégén egy iowai nagygyűlésen Donald Trump mellett tűnt fel.

Ami most látható, az az engedelmesség vasfüggönye Trump körül

– vélekedett Woodward. Kifejtette: szerinte ez nem egyszerűen udvarias tiszteletadás, hanem engedelmesség. S tényleg olyan, mint egy vasfüggöny, mert olyan erős. Mint fogalmazott: 

ezek az emberek, mint Grassley szenátor is, tudnak számolni. Megnézik a felméréseket. Hazamennek a tagállamukba, beszélgetnek a választókkal. És ott bizony emberek tízmilliói Trumpot támogatják.

Chuck Grassley-t, aki jövőre szeretne még egy szenátusi mandátumot nyerni a félidős választásokon, Trump teljes mértékű támogatásáról biztosította a szombati nagygyűlésen. A 88 éves szenátor később úgy nyilatkozott, hogy nem lenne túl okos, ha nem fogadná el annak az embernek a támogatását, aki az iowai republikánus választók 91 százalékának szavazatával rendelkezik.

 

A szombati nagygyűlés előtt a Des Moines Register/Mediacom által készített közvélemény-kutatás szerint Donald Trumpnak jelenleg magasabb a támogatottsága Iowában, mint hivatalban lévő elnökként bármikor. 

Ráadásul a republikánusok között jóval nagyobb volt a támogatottsága (91 százalék), mint Grassley szenátornak (81 százalék).

Woodward szerint Trump folyamatos népszerűsége a republikánusok körében a szinte állandó kampányolásának is köszönhető. Habár a volt elnök még nem jelentette be hivatalosan, hogy indulni kíván a 2024-es amerikai elnökválasztáson, korábban már utalt erre, és 2020-as veresége óta folyamatosan tart nagygyűléseket, amelyeken gyakran megismétli azon állításait, miszerint a legutolsó választást „elcsalta, ellopta” Joe Biden elnök.

– Ez olyan szintű politikai erő, amelyet ritkán láttunk, pontosabban sosem láttunk korábbi elnöktől – hangsúlyozta Woodward. 

– Miután Nixon lemondott, nem kezdett nagygyűlésekre járni. Inkább hadat üzent a történelemnek, hogy bebizonyítsa, a Watergate-botrány csak apró kilengés volt

– mondta Woodward, aki egyébként a The Washington Post című napilap főmunkatársa. – Nézzünk szembe a tényekkel! Trump népszerűsége a Republikánus Párton belüli hatalma nőtt, nem pedig csökkent, amióta elhagyta az elnöki hivatalt – jelentette ki az író-újságíró. 

Woodward 2018 óta három könyvet is írt Donald Trump elnökségéről.  A legutóbbi, amelynek címe a Veszély (Peril), és Robert Costa újságíróval közösen készítette, szeptemberben jelent meg. A kötet a Trump-elnökség legutolsó hónapjait mutatja be, beleértve a 2020-as elnökválasztási eredmények megfordítására irányuló törekvéseit, valamint a Biden-adminisztráció korai napjait.

 

Borítókép: Donald Trump volt amerikai elnök részt vesz a kevert harcművészet (MMA) vezető szervezetének (UFC) korábbi bajnoka, a 44 éves brazil Vitor Belfort és a 80-as, 90-es években a profi boksz két felső súlycsoportjában is világbajnok 58 éves amerikai Evander Holyfield összecsapásán a Legends II elnevezésű ökölvívógálán a floridai Hollywoodban 2021. szeptember 11-én MTI/EPA/Cristobal Herrera Ulashkevich

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.