időjárás -5°C Barbara, Borbála 2021. December 4.
logo

Hazautaztak nyaralni a Svédországban menedékjogot kapó migránsok

Forrás: V4NA
2021.10.03. 14:00 2021.10.05. 15:20
Hazautaztak nyaralni a Svédországban menedékjogot kapó migránsok

Menedékjogért folyamodtak, meg is kapták – majd hazautaztak nyaralni, és a költségeket a befogadó állam állta – írja a V4NA nemzetközi hírügynökség.

A svéd fegyveres erők a külügyminisztérium megbízásából a közelmúltban több mint 1100 embert szállítottak repülőn Afganisztánból Svédországba. Az „utasok” között számos olyan afgán is volt, aki korábban, üldöztetésre hivatkozva folyamodott menedékjogért Svédországban, és meg is kapta azt – majd a külügyminisztérium tanácsa ellenére úgy döntött, hogy „hazautazik” nyaralni.

A szállítás és a kiterjedt biztonsági intézkedések költségei magasak – írta meg a svéd sajtó. Emlékeztetnek:

eddig a svéd adófizetők állták ezeket a költségeket, annak ellenére, hogy Ann Linde külügyminiszter korábban azt állította, hogy akik a külügyminisztérium tanácsa ellenére utaznak vissza Afganisztánba, azoknak maguknak kell viselniük a költségeket.

Linde ma már úgy nyilatkozik: nem világos egyelőre, hogy a költségek kiszámítása hogyan történik majd, ám a hazautazó afgánoknak nem kerül jelentős összegbe, „kevéssel lesz drágább, mint egy hagyományos repülőjegy” – mondta.

Sven-Olof Sällström parlamenti képviselő nemrégiben megkérdezte a külügyminisztertől, hogy szerinte észszerű-e, hogy a Svédországban menedékjogot kapott személyek abban az országban töltik a szabadságukat, ahonnan elmenekültek.

A külügyminiszter válasz helyett felháborodásának adott hangot. Szerinte Sällström csak feltételezéseket fogalmaz meg és megpróbálja „sz…rral dobálni az embereket”. A miniszter szerint a svéd tartózkodási engedéllyel rendelkező külföldieknek minden joguk megvan ahhoz, hogy a külügyminisztérium segítségét kérjék, amikor hazájukban nyaralnak.

Borítókép: YouTube