időjárás 6°C Melinda, Vivien 2021. December 2.
logo

Hessen már a boltokból is kitiltaná az oltatlanokat

Mártonffy Attila
2021.10.19. 05:45
Hessen már a boltokból is kitiltaná az oltatlanokat

Hessen az első német szövetségi tartomány, amely a múlt hétvégén engedélyezte a szupermarketeknek, az élelmiszerboltoknak és a vegyeskereskedéseknek, hogy megtagadhassák a kiszolgálást a koronavírus elleni oltással nem rendelkező ügyfelektől, akik így sem élelmiszert, sem más alapvető fogyasztási cikket nem vásárolhatnak.

Az új járványügyi politika értelmében az üzletek maguk dönthetnek arról, hogy a szigorúbb, úgynevezett 2G-szabályt alkalmazzák-e, amely csak a beoltott (geimpft) és a betegségen már átesett vásárlóknak (genesen) engedi meg a belépést, de dönthet a lazább 3G-szabály mellett is, amely belépést engedélyez a negatív vírusteszttel rendelkező oltatlanoknak is (getestet).

Volker Bouffier tartományi miniszterelnök érdekes módon így kommentálta a lépést: 

Remélhetőleg az új szabályt nem fogják széles körben alkalmazni. Arra számítunk, hogy ezt az opciót csak néhanapján vezetik be, és nem azokban az üzletekben, amelyek alapvető szükségleti cikkeket árulnak.

Hozzátette: a legnagyobb védelmet az oltás adja, amely egyszerűen, bürokráciamentesen és ingyen megkapható. 

A kormányfő továbbá megjegyezte, hogy azokban az üzletekben, ahol a 3G-szabályt alkalmazzák, továbbra is be kell tartani a kötelező távolságtartást, valamint maszkot kell viselni, a 2G-szabály szerint eljárók esetében erre nincs szükség. 

Mindezen kívül a tartományi kórházak kötelezettsége, hogy az oltatlan személyzetet hetente kétszer teszteljék, az iskolákban pedig a diákoknak még mindig maszkot kell viselniük az órák alatt.

Hessen mellett még hét másik tartományban, illetve tartományi jogú városban (Hamburg, Szász-Anhalt, Berlin, Brandenburg, Szászország, Alsó-Szászország és Baden-Württemberg) vezették be a 2G-opciót, ám a szabály csak a vendéglátó- és szórakoztatóipari egységekre, edzőtermekre, nyilvános eseményekre stb. érvényes, a kiskereskedelemre nem – sorolja a The Local hírportál németországi változata. Az üzleteknek viszont be kell tartaniuk a 3G-szabályt – Hessen tehát az egyetlen német tartomány, amely a kiskereskedőkre is kiterjesztette a 2G alkalmazhatóságát.

Jens Spahn német szövetségi egészségügyi miniszter még szeptemberben bejelentette, hogy a kormány megszünteti azoknak a beoltatlan dolgozóknak járó kompenzációt, akiknek pozitív Covid-teszt vagy magas kockázatúnak minősített országokból való visszatérés után karanténba kellett vonulniuk. A rendelkezést a tizenhat szövetségi tartomány kormányának október 11-i hatállyal kellett érvénybe léptetnie. 

Spahn azzal indokolta a döntést, hogy méltánytalan lenne folytatni azt a gyakorlatot, amely szerint az adófizetőknek kell támogatniuk az oltakozni nem hajlandó állampolgárokat.

Arra a felvetésre, hogy a kompenzáció megszüntetése nehéz anyagi helyzetbe sodorja a karanténban lévőket, a miniszter kijelentette, nem érti, hogy az adófizetőknek miért kellene anyagilag támogatniuk azokat, akinek karanténba kell vonulniuk, miután egy fertőzésveszélyes övezetben nyaraltak. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) legutóbbi adatai szerint Németországban 74 százalék a beoltott felnőttek aránya, míg a világjárvány kezdete óta közel 4,4 millióan fertőződtek meg a koronavírussal és több mint 94 ezren haltak bele a kórba.

Borítókép: Koronavírus-gyorstesztre várakoznak Berlinben. Fotó: MTI/AP/Markus Schreiber