Kelemen Hunor szerint kevés az esély a jobbközép kormánykoalíció helyreállítására

Az RMDSZ elnöke kizárta, hogy támogatnák a parlamentben egy egyszínű kisebbségi USR-kormány beiktatását.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 10. 12. 19:55
KELEMEN Hunor; CITU, Vasile-Florin; 

Bizalmi szavazs a romn parlamentben
Román kormányválság - A Citu-kormány leváltását célzó bizalmatlansági indítvány vitája Fotó: Baranyi Ildikó
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) kész meghallgatni Dacian Cioloș megbízott miniszterelnök ajánlatát, de kevés esélyt lát arra, hogy a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnökének sikerül újjáépítenie azt a jobbközép kormánykoalíciót, amelyet maga az USR „vert szét” 

– jelentette ki Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke.

Kelemen Hunor a magyar közmédiának kedden elmondta: csak az eredeti felállásnak volna értelme, olyan forgatókönyvet nem tud elképzelni, hogy az USR csak az RMDSZ-szel vagy csak a Nemzeti Liberális Párttal (PNL) alakítson kormányt, amelynek amúgy sem lenne többsége a parlamentben. 

Az RMDSZ elnöke azt javasolta Cioloșnak, hogy együtt üljön tárgyalóasztalhoz vele, valamint Florin Cîțuval, a PNL elnökével és Varujan Pambucciannal, a múlt héten megbuktatott Cîțu-kormánynak parlamenti támogatást nyújtó kisebbségi frakció vezetőjével.

 Kelemen Hunor annyit ígért, hogy „figyelmesen és nagy tisztelettel” meghallgatják Cioloș ajánlatát, de – mint mondta – szkeptikus azzal kapcsolatban, hogy a tavaly decemberben alakult jobbközép kormánykoalíciót most egy USR-s miniszterelnökkel újra lehetne építeni, miután közös kormányukat a kormányfővel nyílt konfliktusba került USR buktatta meg az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (PSD) és a – nacionalista, vírustagadó szólamokkal parlamenti képviselethez jutott – Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) segítségével.

– Aki az AUR-ral egyszer összeállt, kormányt buktatott, az elég nagy hendikeppel indul, hogy azt a kormánykoalíciót visszaépítse, amelyet ő maga vert szét

– állapította meg Kelemen Hunor.

A politikus kizárta azt a lehetőséget, hogy az RMDSZ támogatná a parlamentben egy egyszínű kisebbségi USR-kormány beiktatását, azt azonban elképzelhetőnek nevezte, hogy amennyiben Cioloșnak nem sikerül helyreállítania a jobbközép kormánykoalíciót, a kormányalakítással megbízott miniszterelnök-jelölt a parlament elé járul és megpróbál többséget szerezni egy egyszínű USR-kormány beiktatásához. Rámutatott: matematikailag nem kizárt, hogy a PSD támogatásával ez meg is valósuljon, mert a két pártnak együtt volna néhány fős többsége, de a nyilatkozatok szintjén már a szociáldemokraták is kizárták, hogy egy USR-kormányt támogatnának.

 Arra a kérdésre, hogy a Cioloș-kabinet parlamenti elutasítása esetén az RMDSZ fenntartja-e hétfői ajánlatát, miszerint kész magára vállalni egy féléves mandátumú, válságkezelő kormány vezetését, Kelemen Hunor azt mondta: 

– Erre csak az adott helyzetben lehet majd válaszolni. Hozzátette: egy RMDSZ-es miniszterelnök kinevezése hétfőn még járható útnak tűnt, ez minden párt számára gyors, a lehető legkevesebb „arcvesztéssel” járó megoldást kínált. Nem biztos, hogy ez egy esetleges következő körben is járható út lesz. Ha van ennél jobb megoldás, azt el tudják fogadni. 

 Cioloșt hétfőn bízta meg kormányalakítással az államfő. Klaus Johannis azt követően döntött a miniszterelnök-jelölt kinevezéséről, hogy az elnöki hivatalban külön-külön konzultált a parlamenti pártok küldöttségeivel. Az alkotmány által megkövetelt kormányalakítási egyeztetések anélkül kezdődtek meg, hogy a pártok előzetesen bármilyen koalíciós megállapodásra jutottak volna. Az USR elnöke a PNL-t és az RMDSZ-t hívta kormányalakítási tárgyalásokra.

Borítókép: Florin Cîțu román miniszterelnök (b) és Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke, miniszterelnök-helyettes a legnagyobb frakcióval rendelkező ellenzéki Szociáldemokrata Párt (PSD) által beterjesztett bizalmatlansági indítvány vitáján a kétkamarás román parlament együttes ülésén 2021. október 5-én Fotó: MTI/Baranyi Ildikó
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.