időjárás 1°C Vilma 2021. December 5.
logo

Nemcsak a Facebook állt le, a fél internet nem működik

Tóth Loretta
2021.10.04. 19:58 2021.10.05. 09:06
Nemcsak a Facebook állt le, a fél internet nem működik

A Magyar Nemzet is megírta, hogy nem sokkal fél hat után világszerte leállt a Facebook, illetve a tulajdonában álló Instagram képmegosztó oldal és a WhatsApp üzenetküldő szolgáltatás is. Közben a brit Daily Mail hírportál arról számolt be, hogy a német székhelyű T-mobile, az amerikai székhelyű Verizon és a szintén amerikai AT&T nevű telekommunikációs vállalat is leállással küszködik. A lap azt írja, nem világos, mi okozta a szünetet, de világszerte érinti a felhasználókat.

A legtöbb felhasználó mobilinternettel kapcsolatban felmerülő problémákra, néhányan telefonszolgáltatási hibára hivatkoznak. Az érintettek azt állítják, mobiljuk wifi-kapcsolaton keresztül működik, a mobilinternet azonban elérhetetlen. 

A mobilhálózatok kimaradásai néhány perccel azután kezdődtek, hogy a Facebook, az Instagram és a WhatsApp is leállt – hívta fel a figyelmet a Daily Mail. Egyes jelentések szerint a Google és a YouTube is akadozik. 

A Downdetector jelentése szerint a hazai Telekom felhasználói is érzékelték a problémát, de a Telenor, a Digi, a Netflix és a Vodafone is problémákkal küzd.

Az amerikai CNN a Facebook leállásával kapcsolatban megjegyzi: a leállás amerikai idő szerint reggel közvetlenül azután következett be, hogy Frances Haugen korábbi Facebook-alkalmazott több ezer oldalnyi belső dokumentummal demonstrálja, hogy a vállalat miként tünteti el még a saját kutatásait is arról, mennyire káros a vállalat a társadalom számára. Például azt, hogy milyen káros is az Instagram a tizenéves kamaszlányok testképére.

Haugen arról is beszélt: a közösségi hálózat Joe Biden amerikai elnök tavaly novemberi megválasztása után túl korán kapcsolta ki azokat a biztonsági beállításokat, amelyek a dezinformációik és az álhírek terjedését akadályozzák, 

pusztán azért, hogy több hirdetési bevételhez jusson a cég.

Frances Haugen 2019-ben csatlakozott a Facebookhoz. A 37 éves iowai nő korábban a Pinterestnél és a Google-nál dolgozott, informatikai és közgazdász diplomáját a Harvardon szerezte. Mielőtt idén májusban otthagyta techóriást, több tízezer oldalnyi belső kutatási anyagot másolt le annak érdekében, hogy senki se kérdőjelezhesse meg azok valódiságát. A dokumentumokból kiderül: 

a Facebook a saját profitját rendszeresen fontosabbnak tartja, mint a közjó és a társadalmi béke megőrzését.

Borítókép forrása: Downdetector.hu