Oroszország felfüggeszti NATO-képviseletének tevékenységét

„Oroszország nem fog többé úgy tenni, mintha a NATO-hoz fűződő kapcsolatokban rövid távon bármilyen változás lehetséges lenne.”

MTI
2021. 10. 18. 15:24
LAVROV, Szergej; SZIJJÁRTÓ Péter
Szijjártó Péter és Szergej Lavrov találkozója Fotó: Soós Lajos Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Oroszország november 1-jétől felfüggeszti a NATO mellett működő képviseletének tevékenységét – jelentette be Szergej Lavrov orosz külügyminiszter újságíróknak hétfőn Moszkvában. Oroszország emellett felfüggeszti a NATO moszkvai katonai missziójának, valamint az észak-atlanti szövetségnek a belga nagykövetségen működő tájékoztatási irodája tevékenységét is. 

Az indoklás szerint Moszkva válaszlépéseket hozott arra reagálva, hogy a szövetség október 6-án közölte: 18-ról 10 főre csökkenti Oroszország NATO-képviseletének létszámát. 

Az orosz misszió nyolc tagjának kiutasítását a NATO azzal indokolta, hogy az érintettek „ellenséges tevékenységet” folytattak. – A NATO céltudatos lépéseinek következtében gyakorlatilag nincsenek meg a megfelelő feltételek az elemi diplomáciai tevékenységhez, és a NATO lépéseire válaszul felfüggesztjük állandó NATO-képviseletünk munkáját, beleértve a katonai főképviselőnkét is, valószínűleg november 1-jétől, de ez talán eltart még néhány napig – mondta Lavrov. Közölte, hogy az orosz intézkedésekről a NATO nemzetközi titkársága már értesítést kapott. Elmondta, hogy a NATO-nak az Oroszországgal történő kapcsolattartáshoz a belgiumi orosz nagykövetséghez kell fordulnia.

Oroszország nem fog többé úgy tenni, mintha a NATO-hoz fűződő  kapcsolatokban rövid távon bármilyen változás lehetséges lenne

– mondta Lavrov. Vasárnap vált ismertté, hogy Lloyd Austin, az Egyesült Államok Tbiliszibe és Kijevbe készülő vezetője látogatása során bejelenteni  szándékozik, hogy a NATO kapui nyitva állnak Grúzia és Ukrajna előtt.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője a France 5 tévécsatornának nyilatkozva azt mondta, hogy az ukrán NATO-tagság a legrosszabb forgatókönyvet és az orosz nemzetbiztonság vörös vonalainak átlépését is jelentené. Peszkov arra figyelmeztetett, hogy ez az a forgatókönyv, amely aktív intézkedésekre kényszerítheti Oroszországot saját biztonságának szavatolása érdekében.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.