Rekordmértékben nőtt a gyilkosságok száma az Egyesült Államokban

A vizsgált adatok szerint 2020-ban rekordmértékben nőtt a gyilkosságok száma, ezzel több évtizedes rekord dőlt meg – írja a V4NA.

Forrás: V4NA Hírügynökség2021. 10. 09. 15:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Központi statisztikai adatok szerint (NCHS) tavaly az Egyesült Államokban az elmúlt évtizedek legnagyobb kiugrását tapasztalták a gyilkosságok száma tekintetében. Az emberölések aránya harminc százalékkal nőtt 2019-hez képest, ami az ország modern kori történelmének legnagyobb növekedése.

A CDC Nemzeti Egészségügyi Statisztikai Központ halálozási statisztikai osztályának vezetője szerint utoljára 1904 és 1905 között volt ekkora növekedés a gyilkosságok tekintetében az adatok szerint – amely adatok hirtelen emelkedésének korabeli statisztikai-technikai oka is lehet.

Míg az NCHS szerint az emberölések aránya 2019-ben százezer főre vetítve körülbelül hat volt, 2020-ban ez az arány 7,8-ra nőtt.

Ez több mint két évtizede, 1995-ben volt utoljára ilyen magas, az ugrás mértéke pedig legutóbb 2001-ben volt ilyen meredek, a New York-i terrortámadás következményeként.

A statisztikai adatok alátámasztják az FBI múlt hónapban közzétett jelentését, amely 2020-ban jelentősen megugrott a gyilkosságok és az erőszakos bűncselekmények száma a 2017 és 2019 közötti időszakban bekövetkezett csökkenés után. Hasonló statisztikákat szolgáltattak az Egyesült Államok nagyvárosai is: New Yorkban például tavaly 45 százalékkal nőtt a gyilkosságok száma.

A bűnözési statisztikák romlásának oka lehet többek között az is, hogy a demokrata városvezetők szándékosan korlátozták a helyi rendőrségek hatáskörét, megnehezítették az állomány bővítését, és sokszor még a leszerelést is támogatták, aminek következtében nem volt elegendő rendfenntartó a közbiztonság megőrzéséhez.

Minneapolis városában voltak a legtevékenyebbek a rendőrséget feloszlatni kívánó demokrata városvezetők, így ott a statisztikák szerint 2020. december 11. és 2021. március 28. között 46 százalékkal nőtt a gyilkosságok száma.

A borítókép illusztráció. Forrás: Unsplash

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.