Romániában a szülők és a tanárok kérésére sorra zárnak be az iskolák

Az országban egyre súlyosbodik a járványhelyzet, Bukarest és környéke a legfertőzötteb térség.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 10. 13. 18:26
null
Bukarest, 2021. oktber 12. Az j koronavrus elidzte Covid-19 betegsgben szenved pciensek a bukaresti Bagdasar-Arseni krhz koronavrus-rszlegknt mkd intenzv osztlyn 2021. oktber 12-n. Romniban csaknem 17 ezer j fertzttet regisztrltak, s ez a jrvny kitrse ta a legmagasabb napi esetszm az orszgban. Ezen a napon 442 ember meghalt a vrus okozta betegsgben. MTI/AP/Andreea Alexandru Fotó: Andreea Alexandru
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Romániában a koronavírus-fertőzéstől tartó szülők kérésére hivatkozva sorra zárnak be az iskolák, amelyeknek a jelenlegi szabályozás szerint elvileg csak akkor kellene áttérniük a távoktatásra, ha a közösségben megjelenik a fertőzés.

Szerdától több mint háromszáz iskola költöztette az internetre az oktatást országszerte. Ezek kevesebb mint egynegyedét záratta be a megyei tisztiorvosi szolgálat a közösségben megjelent fertőzés miatt, többségüknél a tanintézmény vezetése saját hatáskörben döntött a távoktatásra történő áttérésről, arra hivatkozva, hogy a szülők félnek az iskolába engedni a diákokat a fertőzésveszély miatt.

A média beszámolói szerint a román kormány hiába próbálta az oltási kampányt azzal népszerűsíteni, hogy engedélyezte a jelenléti oktatás folytatását a beoltott diákok és tanárok számára azokban az osztályokban, ahol felütötte a fejét a fertőzés: az intézményvezetők számára egyszerűbb megoldás az egész iskola bezárása.

Bukarestben az iskolák egynegyede már bezárt. Jelenleg a főváros és környéke az ország legfertőzöttebb térsége: Bukarestben a lakosság 15,1, a fővárost övező Ilfov megyében pedig a lakosság 15,5 ezrelékénél mutatták ki a koronavírus-fertőzést az utóbbi két hétben. Hétfőtől legalább kéthetes időtartamra Ilfov megye valamennyi iskolája online oktatásra tér át. 

A stratégiai kommunikációs törzs szerdai összegzése szerint az utóbbi 24 órában tovább súlyosbodott a járványhelyzet, újabb 15 733 embernél diagnosztizáltak koronavírus-fertőzést, ez csaknem harminc százalékkal több az utóbbi két hét átlagánál.

Kedd óta újabb 382 koronavírusos beteg halt meg, ami csaknem hatvanszázalékkal haladja meg a kéthetes mozgóátlagot. Romániában jelenleg több mint 17 ezer fertőzöttet kezelnek kórházban, az intenzív terápián ápolt súlyos betegek száma szerdán 1676-ra emelkedett.

Borítókép: Romániában október 12-én csaknem 17 ezer új fertőzöttet regisztráltak, és ez a járvány kitörése óta a legmagasabb napi esetszám az országban. Ezen a napon 442 ember meghalt a vírus okozta betegségben Fotó: MTI/AP/Andreea Alexandru

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.