Szakadárok tartják fogva az EBESZ kelet-ukrajnai megfigyelőit

A milíciák az ellen tiltakoznak, hogy az ukrán hadsereg múlt héten őrizetbe vette az egyik katonájukat.

MTI
2021. 10. 18. 12:56
Member of self-proclaimed Donetsk People's Republic forces walks near building destroyed during battles with Ukrainian armed forces at Donetsk airport
Pillanatkép a lerombolt donecki repülőtérről 2016-ból. A fegyverek tovább ropognak Fotó: Alexander Ermochenko Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) közölte, hogy a kelet-ukrajnai szakadárok nem engedik a tűzszünetet felügyelő csoportjának, hogy elhagyja donyecki szállodáját egy, az ukrán erők által foglyul ejtett szakadár fegyveres kapcsán kialakult konfliktus miatt. Az EBESZ vasárnap esti közleményében tájékoztatott arról, hogy felfüggesztette a tűzszünet betartásán őrködő, Donyeck megyében állomásozó megfigyelő missziójának (SMM) munkáját, miután mintegy kétszáz oroszbarát szakadár tüntetett társuk őrizetbe vétele ellen.

Az SMM 2014 óta teljesít szolgálatot Kelet-Ukrajnában. Küldetésének célja a párbeszéd elősegítése Kijev és a szakadárok között, hogy rendeződjön a 14 ezer halálos áldozatot követelő kelet-ukrajnai fegyveres konfliktus.

Az SMM szerint a szakadárok lelakatolták járőrbázisa kapuját az ellenőrzésük alatt lévő Horlivka településen. A megfigyelők szállásaként szolgáló szálloda tulajdonosa pedig a horlivkai polgármester rendeletére hivatkozva arról értesítette a megfigyelő misszió tagjait, hogy nem hagyhatják el az épületet. A szakadárok sérelmezik, hogy az ukrán hadsereg a múlt szerdán a szemben álló feleket elválasztó tűzszüneti vonal közelében őrizetbe vette Andrij Koszjak katonatisztet, aki a tűzszünet felügyeletében segédkezett. Az ukrán védelmi minisztérium szerint Koszjak orosz állampolgár, és egy olyan, orosz katonákból álló csoportban szolgált, amely titkos felderítési feladatot hajtott végre. Az SMM közölte, hogy kész elősegíteni a párbeszédet a két fél között, de semmi köze az illető elengedéséhez. Az EBESZ szerint a másik szakadár területen, Luhanszkban zavartalanul folyik a megfigyelő misszió. A szakadárok egyelőre nem reagáltak az EBESZ hírére.

Oroszország 2014-ben, a Viktor Janukovics ukrán államfő megbuktatásához vezető tömeges tüntetések után annektálta az Ukrajnához tartozó Krímet. Ezután fegyveres harc robbant ki Kelet-Ukrajnában a Kijevhez hű erők és az oroszbarát szakadárok között. Moszkva elutasítja azokat a kijevi vádakat, hogy szította a konfliktust, és fegyveres erőket állomásoztat a térségben.

 

Borítókép: Oroszbarát katona Donyeckben. Forrás: Alexander Ermochenko

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.