Teljes a titoktartás a cseh elnök betegségéről

Miloš Zemant már több mint két hete kórházban ápolják, állítólag a májával van probléma.

2021. 10. 27. 18:46
Milos Zeman
PRAGUE, CZECH REPUBLIC - MAY 10: Czech President Milos Zeman opens the commemorative event for COVID-19 victims at the Prague Castle in Prague, Czech Republic on May 10, 2021. Nearly 30,000 candles will be lit at castle courtyards, each for one infected person who died in Czech Republic. Lukas Kabon / Anadolu Agency (Photo by Lukas Kabon / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP) Fotó: Anadolu Agency via AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Október 28. Csehországban nemzeti ünnep, a függetlenség napja, mikor az egykori Csehszlovákia 1918-as megszületésére emlékeznek. Ezen a napon osztja ki az államfő a legmagasabb állami kitüntetést, a Fehér Oroszlán-rendet. Ebben az évben azonban Miloš Zeman aligha fogja személyesen átadni az elismerést, a ceremóniát későbbre halasztották, az elnök ugyanis még mindig kórházban fekszik.

Állapotáról csak kevés információ szivárgott ki. Az bizonyos, hogy komolyabb lehet a baj, hiszen már október 10. óta az intenzív osztályon ápolják, egy kilenc tagból álló orvosi csapat kezeli. Doktorai a diagnózist nem hozták nyilvánosságra, múlt hét elején szűkszavúan annyit elismertek, hogy az elnök egyelőre képtelen feladatai ellátására, de hosszabb távú előrejelzésekbe nem bocsátkoztak. 

Meg nem erősített sajtóinformációk szerint a politikusnak a májával van komoly problémája. 

Egy kiszivárgott fotó alapján dolgozik, de láthatóan nincs túl jó bőrben.

A 77 esztendős államférfi egészségügyi problémái nem új keletűek. Idén tavasszal kezdett el kerekesszéket használni, a lábában jelentkező idegrendszeri fájdalom miatt. Tavaly a karját műtötték, miután tisztázatlan körülmények között elesett. Évekkel korábban pedig cukorbetegséget állapítottak meg nála.

Orvosai már akkor azt tanácsolták, szívjon sokkal kevesebb cigarettát, és jelentősen csökkentse alkoholfogyasztását. 

Kérdés azonban, hogy Miloš Zeman, aki évtizedek óta láncdohányos, és jól ismerten az alkoholt sem veti meg, betartotta-e a javaslatokat. Korábban káros szenvedélyeiből többször tréfát csinált. Nevéhez fűződik például az a bon mot, amely szerint 

Adolf Hitler absztinens, nemdohányzó és vegetáriánus volt, és elveszítette a háborút, bezzeg Winston Churchill napi egy üveg whiskyt és három üveg pezsgőt ivott, amihez elszívott még nyolc szivart – mégis megnyerte a háborút.

Máskor a cigarettázását azzal a tréfával vette védelmébe, hogy a dohánytermékek vásárlása után fizetett adóval csak az államkasszát támogatja, ráadásul ha meghal tüdőrákban, nem kell majd neki nyugdíjat fizetni.

Miközben az elnök állapotát az ország aggódva figyeli, titkolózását egyre többen rossz szemmel nézik. Főként azért, mert nem tudja ellátni államfői feladatait, amelyek közül a legsürgetőbb lenne, hogy az október 8–9-i választások után kormányalakítási megbízást adjon valakinek. Törvény szerint erre harminc napja van, de a honatyák lassan türelmüket vesztik. Felmerült az is, hogy élnek az úgynevezett 66. cikkely szerinti eljárással, amely alapján az elnök jogkörei – átmenetileg – átruházhatók a miniszterelnökre és a képviselőház elnökére.

Borítókép: A cseh elnök idén kerekesszékbe kényszerült. Forrás: Anadolu Agency/Lukas Kabon

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.