Többtucatnyi országot levesz a vörös listáról a brit kormány

Többtucatnyi országot levesz a jövő héten a brit kormány a koronavírus-fertőzés szempontjából legkockázatosabbnak ítélt országok és területek vörös listájáról.

Forrás: MTI2021. 10. 07. 23:13
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A vörös kategóriás országokból csak a brit és az ír állampolgárok, illetve az Egyesült Királyságban letelepedési engedéllyel élő külföldiek utazhatnak be Angliába, de érkezésük után nekik is a brit kormány által kijelölt, őrzött szállodák valamelyikében tíz napra karanténba kell vonulniuk.

E szállodai karantén fejenkénti költsége 2285 font (csaknem egymillió forint), és ezt az utasoknak kell fizetniük.

Grant Shapps brit közlekedési miniszter azonban csütörtök este a Twitter portálon bejelentette, hogy jövő hétfőtől 47 ország lekerül a vörös listáról, amelyen így csak hét ország marad.

A szaktárca nem sokkal később ismertetett részletes tájékoztatása alapján a vörös listáról október 11-én, brit idő szerint hajnali 4 órakor lekerülő országok között van mások mellett Afganisztán, Argentína, Bolívia, Brazília, Chile, Mexikó, Kuba, Georgia, Indonézia, Montenegró, Dél-Afrika és Thaiföld.

A vörös listán hétfőtől így csak Kolumbia, a Dominikai Köztársaság, Ecuador, Haiti, Panama, Peru és Venezuela marad.

A brit kormány csütörtök este bejelentette azt is, hogy 37 újabb ország oltási programját ismeri el. Ez azt jelenti, hogy azoknak az utazóknak, akik ezekben az országokban megkapták a koronavírus elleni oltás teljes dózisát, csak angliai érkezésük után kell koronavírus-tesztet elvégeztetniük, indulásuk előtt nem.

E 37 ország és terület közé tartozik Brazília, India, Pakisztán, Hongkong, Dél-Afrika és Törökország.

A brit kormány egymás után oldja fel a nemzetközi utazásra a koronavírus-járvány megfékezésének céljával korábban elrendelt szigorú korlátozásokat.

A londoni külügyminisztérium a héten 32 országot levett azoknak a célállomásoknak a listájáról, amelyek felkeresését - egészen kivételes és elengedhetetlen indokoktól eltekintve - eddig semmilyen céllal nem javasolta.

Hétfőtől megszűnt a brit kormány által a külföldi országokra májusban érvénybe léptetett zöld és sárga járványkockázati besorolás is - az utóbbiba tartozott Magyarország -, és csak a vörös kategória maradt meg.

Ugyancsak hétfő óta nem kell koronavírus-tesztet elvégeztetniük az angliai beutazás előtt azoknak, akik a koronavírus elleni oltás mindkét dózisát megkapták.

Ez azokra vonatkozik, akik az angliai érkezés előtt legalább 14 nappal az Oxford/AstraZeneca-, a Pfizer/BioNTech- vagy a Moderna-vakcinából, illetve ezek bármilyen kombinációjából kapták meg mindkét adagot, vagy az egykomponensű Janssen-oltóanyagból részesültek.

Október végétől a nemzetközileg elismert vakcinákkal teljesen beoltott, nem vörös kategóriás országokból Angliába utazók számára megszűnik az angliai érkezés utáni második napon elvégzendő, kijelölt laboratóriumokba visszaküldendő PCR-teszt kötelme is, és ehelyett a jóval olcsóbb, néhány perc alatt eredményt mutató gyorsteszt (lateral flow test) elvégzése is elégséges lesz.

Csütörtök esti tájékoztatásában a brit kormány ezt megerősítette, kiegészítve azzal az információval, hogy az angliai érkezés utáni gyorsteszt otthoni elvégzését a beutazók a gyorsteszt eredményéről készített fényképfelvétellel igazolhatják.

A tájékoztatás megfogalmazása szerint ez "a minimális igazolási kritériuma" a gyorsteszt elvégzésének.

Meg nem erősített londoni sajtóértesülések szerint Sajid Javid egészségügyi miniszter eredetileg azt pártolta volna, hogy az angliai érkezés utáni gyorsteszt elvégzését az erre kötelezett beutazók élő videókapcsolaton közvetítsék a teszt eredményének igazolására hatóságilag felhatalmazott egészségügyi magánszolgáltatók valamelyikének.

Ez a csütörtöki kormányzati tájékoztatásban mindazonáltal nem szerepel.

Borítókép:

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.