Tovább folytatódtak a megbeszélések az SPD és a királycsinálók között

A CDU tisztújításra készül azok után, hogy Németország parlamenti választásán kudarcot vallott.

Magyar Nemzet
2021. 10. 11. 20:50
SCHOLZ, Olaf
Berlin, 2021. oktber 11. Olaf Scholz nmet pnzgyminiszter s a szeptember vgi szvetsgi parlamenti vlasztson gyztes Nmet Szocildemokrata Prt (SPD) kancellrjelltje (j) a nmet Zldekkel s a liberlis Szabad Demokrata Prttal (FDP) a kormnyalaktsrl folytatott megbeszlsre rkezik Berlinben 2021. oktber 11-n. MTI/EPA/Clemens Bilan Fotó: Clemens Bilan
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ismét tárgyalóasztalhoz ültek hétfőn Berlinben a parlamenti választáson győztes szociáldemokraták (SPD) a Zöldekkel és a liberális Szabad Demokrata Párttal (FDP).

A következő német szövetségi kormány megalakítását célzó előzetes egyeztetések második szakasza a hét végéig folytatódik, a pártok ezután döntenek arról, érdemes-e belevágni a hivatalos koalíciós tárgyalásba. 

A legutóbbi, 2017-es választás után rekordhosszú ideig, 172 napig tartott a kormányalakítás, Olaf Scholz szociáldemokrata kancellárjelölt tervei szerint ezúttal jóval gyorsabban, legkésőbb karácsonyig megalakul a német szövetségi kormány.

Az előzetes egyeztetés első szakaszában a Zöldek és az FDP a választáson a szociáldemokraták mögé szoruló Kereszténydemokrata Unió és bajor Keresztényszociális Unió (CDU/CSU) pártszövetséggel is tárgyaltak, mindkét párt úgy ítélte meg azonban, hogy csak az SPD-vel érdemes elmélyíteni a programok összehangolásáról szóló megbeszéléseket – közölte az MTI.

Robert Habeck és Annalena Baerbock, a német Zöldek társelnökei, Volker Wissing, az FDP főtitkára és Christian Lindner, az FDP elnöke a kormányalakításról folytatott megbeszélésre érkezik Berlinben Fotó: Clemens Bilan

A CDU/CSU azonban továbbra is abban reménykedik, hogy a Zöldek és az FDP újból tárgyal velük a kormányzati együttműködésről, ha nem sikerül megállapodniuk az szociáldemokratákkal.

– A CDU decemberben vagy januárban kongresszust tart, amelyen a teljes pártvezetést újraválasztjuk

– közölte Paul Ziemiak főtitkár a párt vezető testületeinek tanácskozása után tartott sajtótájékoztatón. Hozzátette: a CDU a szövetségi parlamenti választáson sikertelenül szerepelt, ami miatt az elnökség és a választmány tagjai is megbízatásuk lejárta előtt távoznak tisztségükből. Paul Ziemiak arról is beszélt, a tagok november 2-án döntenek arról, hogy új vezetőt neveznek-e ki. 

A választási kudarc miatt Armin Laschet, a CDU vezetője és a pártszövetség kancellárjelöltje a múlt héten jelezte: készen áll lemondani a pártja éléről

A főtitkár továbbá elmondta, a kongresszus témája lesz az is, miként lehet a tagságot az eddiginél jobban bevonni a párt elnökének kiválasztásába. – Főleg azt kell megvitatni, hogy a mintegy négyszázezer párttag szavazásával töltsék-e be a tisztséget – fejtette ki a főtitkár. A CDU elnöki tisztségét eddig rendre a párt kongresszusán tartott választással töltötték be.

Borítókép: Olaf Scholz német pénzügyminiszter és a szeptember végi szövetségi parlamenti választáson győztes SPD kancellárjelöltje Fotó: MTI/EPA/Clemens Bilan

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.