Újabb terrortámadásoktól tartanak Amerikában

Washington nem veszi biztosra, hogy a tálibok fel tudják tartóztatni a helyi terrorszervezeteket.

2021. 10. 27. 12:17
A member of the Syrian Democratic Forces calls his comrades during the fighting with Islamic State fighters in Raqqa
Az iszlamista szervezet leszedett zászlaja 2017-ben Rakkában Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az amerikai titkosszolgálatok attól tartanak, hogy Afganisztánban hamarosan visszatérnek a 2001. szeptember 11-e előtti állapotok, azaz az ország bázisa lesz a külföldön elkövetett terrorcselekményeknek. A jelentések szerint az afganisztáni Iszlám Állam (ISIS-K) erőforrásai körülbelül hat hónap múlva lehetővé teszik, hogy támadást hajtsanak végre az Egyesült Államok területén.

A tálibok mindent meg fognak tenni, hogy megállítsák az Iszlám Államot, azonban az, hogy erre képesek lesznek-e, még kérdéses

– számolt be a washingtoni kongresszusnak Colin Kahl. A védelmi minisztérium tisztségviselője szerint az Iszlám Állam mellett az al-Kaida is egyre erősödik és tervez külföldi merényleteket, azonban ezek végrehajtása még távolinak tűnik.

Amir Kán Muttáki, a tálib vezetőség külpolitikájáért felelős tagja kijelentette, mindenképpen megoldják az Iszlám Állam okozta problémákat, és Afganisztán nem lesz újra a terroristák bázisa. Az ISIS-K és a tálibok között mély ideológiai ellentétek húzódnak, ugyanis az Iszlám Állam szerint a tálibok elárulták a dzsihádot azzal, hogy nem egy „tiszta” alapokon nyugvó iszlám kalifátust hoztak létre. Az afgán kormány bukása és a tálibok augusztusi hatalomátvétele óta folyamatosak a merényletek a síita kisebbség és tálib célpontok ellen, az ISIS-K felelős többek közt az augusztusi Hamid Karzai repülőtéren elkövetett robbantásért is, melynek során több mint 180-an vesztették életüket, köztük tizenhárom amerikai katona. A terrorszervezet afganisztáni ága 2015 óta aktív, céljuk egy iszlám kalifátus létrehozás Afganisztán és Pakisztán területén, India és Irán egyes részeivel kiegészülve. Sokkal keményebb álláspontot képviselnek több területen is, mint a tálibok, például a nők jogait illetően, vagy a külső hatalmakkal folytatott diplomáciát illetően.

Az Iszlám Állam csak egy újabb politikai termékként tekint a tálibokra, akik szerintük ideológiailag nem tiszták

– nyilatkozta a Financial Times napilapnak Avinash Paliwal brit Afganisztán-szakértő.

A terrorszervezet jelenlegi létszáma valamivel több mint ezer fő, azonban folyamatosan csatlakoznak hozzájuk a tálibok radikálisabb tagjai, valamint különböző tálibellenes hadurak is. Az Egyesült Államok mellett Kína is tarthat az Iszlám Állam támadásától, ugyanis az utóbbi időben – eddig példátlan módon – ujgurok is csatlakoztak a szervezethez. Ez valószínűleg annak köszönhető, hogy a tálibok Pekinggel ápolt kapcsolataik miatt keményebben lépnek fel az eddig szövetséges ujgur szélsőséges csoportok ellen, így az Iszlám Állam védelmezőjükként tud fellépni. A terrorszervezet propagandájában is egyre hangsúlyosabb szerepet kap Kína, amely a tálibokkal való együttműködése miatt kerülhetett fel az ISIS-K ellenségeinek listájára. Washington jelenlegi célja, hogy megakadályozza ezen terrorszervezetek további erősödését, azonban, hogy ezt miképp fogja elérni, még kérdéses. Egyelőre csak az Perzsa-öböl menti országokból indított dróncsapásokra tud támaszkodni, mivel egyetlen olyan szövetségese sincs a térségben, ahol csapatai állomásozni tudnának.

Borítókép: Az Iszlám Állam zászlaja a szíriai Rakkában 2017. augusztus 14-én. Fotó: Reuters/Zohra Bensemra

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.