időjárás 12°C Dezső 2022. május 23.
logo

A dél-afrikai szakértő szerint nem okozott súlyos betegséget az omikron

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2021.11.28. 14:11 2021.11.30. 14:30
A dél-afrikai szakértő szerint nem okozott súlyos betegséget az omikron

A dél-afrikai fertőzöttek között eddig egyetlen esetben sem okozott súlyos megbetegedést a koronavírus minap azonosított új, omikron nevű változata

− mondta vasárnap Angelique Coetzee, a dél-afrikai orvosszövetség elnöke.

Az omikron vírusvariánst, amely jelentős mutációkat tartalmaz az eddigi koronavírus-variánsokhoz képest, először Dél-Afrikában azonosították. Angelique Coetzee a BBC brit közszolgálati televízió vasárnapi politikai magazinműsorának nyilatkozva elmondta: éppen azt találta feltűnőnek, hogy a rendelésein szokatlan, de rendkívül enyhe tünetekkel, főleg izomfájdalmakkal, kimerültséggel vizsgálatra jelentkező páciensek koronavírustesztjei lettek pozitívak.

Coetzee professzor elmondta: ezután hívta fel az egészségügyi hatóságok figyelmét arra, hogy új koronavírus-variáns felbukkanásáról lehet szó, és így azonosították az omikron változatot. Hangsúlyozta: az omikron vírusvariánssal fertőzött dél-afrikaiak közül eddig senki nem szorult kórházi kezelésre.

Borítókép: A koronavírus elleni oltás felvételére váró emberek egy üzletközpontban kialakított oltópontnál Johannesburgban 2021. november 26-n (Fotó: MTI/AP/Denis Farrell)