A miniszter szerint megengedhetetlen a lengyel helyzet további súlyosbodása

Ben Wallace felszólította a belarusz elnököt, hogy fejezze be a migrációs nyomásgyakorlást.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 11. 18. 16:30
null
Kuznica, 2021. november 12. A lengyel 16. gpestett hadosztly ltal kzreadott kpen az Eurpai Uniba igyekv migrnsok a lengyel hatrt vd szgesdrtkerts fehrorosz oldaln, az eltrben lengyel katonk a kelet-lengyelorszgi Kuznica trsgben 2021. november 8-n. A lengyel-fehrorosz hatron feszltsg alakult ki a Fehroroszorszg fell az Eurpai Uniba igyekv tbb ezer migrns miatt. A lengyel hatsgok november 12-i becslse szerint 3-4 ezer migrns tartzkodik a fehrorosz-lengyel hatr mentn, s a szmuk folyamatosan gyarapodik. MTI/EPA/Lengyel 16. gpestett hadosztly Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megengedhetetlennek nevezte csütörtöki lengyelországi látogatása során Ben Wallace brit védelmi miniszter, hogy a lengyel–fehérorosz határon tovább súlyosbodjék a helyzet, és megerősítette, hogy egy brit századot vezényelnek a határ őrzésében részt vevő lengyel katonák támogatására.

Wallace az északkelet-lengyelországi Bemowo Piskie katonai bázison lengyel hivatali partnerével, Mariusz Blaszczakkal tárgyalt. Találkoztak a NATO keleti szárnyán telepített nemzetközi alakulat amerikai, brit, horvát és román katonáival is. A kétoldalú tárgyalást követő sajtóértekezleten a brit miniszter nemcsak Lengyelország, hanem Litvánia, Lettország és egész Európa destabilizációjára tett tudatos kísérletnek nevezte a Belarusz irányából érkező migrációs nyomást. A helyzetre szerinte a legjobb választ a NATO-n belüli és a kétoldalú partneri együttműködéssel lehet megadni.

Bizonyos, hogy nem engedjük meg a helyzet további súlyosbodását a határon

– jelentette ki Wallace. Úgy fogalmazott: – Felszólítjuk Lukasenkát , hogy hagyjon fel a határhoz nyomott emberek fegyverként történő felhasználásának visszataszító kísérletével.

Mariusz Blaszczak kijelentette, hogy a lengyel határ átjárhatatlan, és megköszönte a brit katonák támogatását. Emlékeztetett: az Egyesült Királyság októberben ajánlotta fel, hogy egy brit hadmérnöki alakulatot vezényelnek a lengyel határvédelem támogatására.

A múlt héten terepszemlére érkezett brit csoport látogatása után, várhatóan még novemberben egy brit század közös szolgálatot kezd a lengyel katonákkal. Feladatuk a határkerítés javítása, valamint a határ menti utak átjárhatóságának biztosítása lesz − közölte Blaszczak. A két miniszter aláírt egy szándéknyilatkozatot is, melynek értelmében Lengyelország brit CAMM típusú moduláris légvédelmi rakétát szerezne be a Narew légvédelmi program keretében.

Borítókép: A lengyel 16. gépesített hadosztály által közreadott képen az Európai Unióba igyekvő migránsok a lengyel határt védő szögesdrót kerítés belarusz oldalán, az előtérben lengyel katonák a kelet-lengyelországi Kuznica térségben 2021. november 8-án. Fotó: MTI/EPA/Lengyel 16. gépesített hadosztály

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.