A portugál elnök a parlament feloszlatását javasolja

Az államtanácsi tagok többsége Marcelo Rebelo de Sousa javaslatának elfogadása mellett szavazott.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 11. 04. 9:37
REBELO de SOUSA, Marcelo; SANTOS DA COSTA, Antnio Lus
Lisszabon, 2021. oktber 28. Antonio Costa portugl miniszterelnk (j3) s kormnynak miniszterei felsorakoznak, miutn a parlament nem fogadta el a 2022-es kltsgvetst Lisszabonban 2021. oktber 27-n. Marcelo Rebelo de Sousa llamf kzlte, hogy j vlasztsokat r ki, ha a kltsgvetst nem fogadjk el gyorsan. MTI/EPA/LUSA/Mario Cruz Fotó: Mario Cruz
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Marcelo Rebelo de Sousa portugál elnök a parlament feloszlatását javasolta, miután a parlament a múlt héten nem fogadta el a 2022-es költségvetést, és az államfő tanácsadó testülete, az úgynevezett államtanács jóváhagyta szerdán a javaslatot – közölte az elnöki hivatal.

De Sousa még nem írta alá a törvényhozás feloszlatásáról szóló határozatot, ha ez megtörténik, előre hozott választásokat kell kiírnia. 

A következő választás csak 2023-ban lenne esedékes. Antonio Costa miniszterelnök kisebbségi kormányt vezet, és a szocialistáknak csak 108 mandátuma van a 230 fős törvényhozásban. Kisebb baloldali pártok támogatták eddig kívülről, de ezek a költségvetési tervezet ellen szavaztak, és a kormány fő ellenzéke, a jobboldalinak tartott Szociáldemokrata Párt is.

Az államfői hivatal közleménye szerint az államtanácsi tagok többsége az elnök javaslatának elfogadása mellett szavazott. 

A közleményben nincs szó arról, hogy ha feloszlatná a parlamentet, akkor mikorra írná ki az előre hozott választásokat. Az elnök csütörtök este beszédet intéz az ország népéhez – olvasható a közleményben. Médiaértesülések szerint a pártok, amelyekkel De Sousa a hét végén konzultált, azt javasolják, hogy januárban legyenek az előre hozott választások.

Borítókép: Antonio Costa portugál miniszterelnök és kormányának miniszterei felsorakoznak, miután  a parlament nem fogadta el a 2022-es költségvetést Lisszabonban 2021. október 27-én. Fotó: MTI/EPA/LUSA/Mario Cruz

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.