Blinken új tisztviselőket nevezett ki a „Havanna-szindróma” ügyében

A külügyminiszter hansúlyozta, ez sürgős kérdés a Biden-adminisztráció számára.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 11. 05. 19:24
BLINKEN, Antony
Brüsszel, 2021. március 24. Antony Blinken amerikai külügyminszter sajtótájékoztatót tart a NATO-tagországok külügyminisztereinek tanácskozása után Brüsszelben 2021. március 24-én. MTI/EPA/Olivier Hoslet Fotó: Olivier Hoslet
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter két új kormányzati tisztségviselőt nevezett ki pénteken az úgynevezett Havanna-szindrómára adandó amerikai válaszlépések hatékonyabb koordinálása érdekében. A különös egészségügyi incidensek számos, tengerentúli külszolgálaton dolgozó amerikai diplomatát és kormányzati tisztségviselőt érintettek. Jonathan Moore nagykövet az amerikai külügyminisztérium egészségügyi katasztrófavédelmi akciócsoportjának koordinátora, míg Margaret Uyehara nagykövet az érintett munkavállalók egészségügyi rehabilitációját segítő csapat vezetője lesz.

Ez a sürgős kérdés Joe Biden elnöknek prioritás, de nekem és az egész kormánynak is az

– hangsúlyozta Blinken a külügyminisztériumban mondott pénteki beszédében.

Ígéretet tett, hogy a végére járnak az ügynek, és addig is a megfelelő ellátásban részesítik az érintetteket, akik krónikus fejfájásra, halláskárosulásra, illetve lelki betegségekre, szorongásra és depresszióra panaszkodtak.

A Biden-adminisztráció számos bírálatot kapott az érintett munkatársaktól és törvényhozóktól, amiért nem vették elég komolyan a tüneteket.

Republikánus és demokrata szenátorok kétpárti csoportja levelet küldött az amerikai diplomácia vezetőjének október 14-én, amiben sürgették Blinkent, hogy mielőbb nevezzen ki új koordinátort az akciócsoport élére, miután az elődje lemondott. Mintegy kétszáz, tengerentúlon dolgozó amerikai diplomatát, tisztségviselőt és családtagjaikat érinti a titokzatos betegség, akik migrénre, szédülésre, hányingerre és emlékezetkihagyásra panaszkodtak. A rejtélyes kórt először a kubai fővárosban dolgozó amerikai munkatársak között észlelték 2016-ban, innen az elnevezése. Az októberben Kolumbiába látogató Antony Blinken találkozott a bogotái amerikai nagykövetség munkatársaival, akiket szintén érintett a szokatlan tünetegyüttes.

Borítókép: Antony Blinken amerikai külügyminiszter (Fotó: MTI/EPA/Olivier Hoslet)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.