Hétszázezer eurós segélyt kapnak a belarusz határon rekedt migránsok

Az EU által biztosított támogatás élelmiszereket, takarókat, higiéniai és elsősegélycsomagokat fog fedezni.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 11. 17. 20:13
Az Európai Unióba igyekvő migránsoknak osztanak élelmet fehérorosz katonák a lengyel határnál, a kuznicai átkelőnél, a fehéroroszországi Grodno környékén 2021. november 17-én. MTI/EPA/BELTA/Leanyid Scseglov Fotó: Leanyid Scseglov Forrás: MTI/EPA/BELTA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Bizottság hétszázezer eurós humanitárius támogatást nyújtott a belarusz határon rekedt, kiszolgáltatott helyzetben lévő migránsoknak – közölte szerdán az Európai Unió brüsszeli végrehajtó testülete. Első körben a bizottság kétszázezer eurót utalt át a Vöröskereszt és Vörös Félhold Társaságok Nemzetközi Szövetségének (IFRC). Ez a támogatás az IFRC által kezelt Katasztrófavédelmi Sürgősségi Alaphoz való átfogó uniós hozzájárulás részét képezi, amit a belarusz Vöröskereszt-segélyszervezethez juttatnak el.

A bizottság további ötszázezer euró finanszírozást is mozgósított, és egyeztetést folytat az unió humanitárius partnerszervezeteivel a pénzeszközök felhasználása érdekében.

Janez Lenarčič válságkezelésért felelős uniós biztos arra kérte a humanitárius szervezeteket, hogy a támogatást folyamatosan juttassák el a menekültek és migránsok e nagyszámú csoportjához. Az „Európai Bizottság készen áll arra, hogy a sürgős szükségleteket fedező finanszírozást nyújtson, amint a humanitárius partnerszervezetek hozzáférése a határokon rekedt migránsokhoz akadálytalan lesz” – tette hozzá. Ursula von der Leyen, a bizottság elnöke Twitter-üzenetében hangsúlyozta: „Európa a fehérorosz határon rekedt emberek oldalán áll, készek vagyunk többet is tenni értük”. „A belarusz rezsimnek azonban fel kell hagynia azzal, hogy embereket csal csapdába és életveszélybe sodorja őket” – hívta fel a figyelmet az elnök.

Az EU által biztosított segély élelmiszereket, takarókat, higiéniai és elsősegélycsomagokat és azok szállítását fogja fedezni.

Borítókép: Az Európai Unióba igyekvő migránsoknak osztanak élelmet belarusz katonák a lengyel határnál, a kuźnicai átkelőnél, a fehéroroszországi Grodno környékén 2021. november 17-én. (Fotó: MTI/EPA/BELTA/Leanyid Scseglov)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.