Hiába van zárva a lengyel határ, nem adják fel a migránsok

A hideg tél miatt letarolják a határt fáért, kevés az élelem is.

2021. 11. 15. 20:02
Grodno, 2021. november 15. Az Eurpai Uniba igyekv migrnsok a lengyel hatrnl, a kuznicai tkelnl, a fehroroszorszgi Grodno krnykn 2021. november 15-n. Az Eurpai Uni klgyminiszterei november 15-n jabb szankcikat hatrozhatnak el a fehrorosz vezets ellen, amirt felttelezsek szerint az orszgba csbtja a migrnsokat, hogy onnan Lengyelorszg s az Eurpai Uni terletre menjenek t illeglisan. MTI/AP/BelTA/Okszana Mancsuk Fotó: Okszana Mancsuk
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Belaruszba már megérkezett a tél, napközben is fagypont közelébe hűl a hőmérséklet, éjjelente pedig tartósan mínuszba csúszik a hőmérő higanyszála. És ez még csak az évszak első lehelete, mikor a szibériai anticiklon is lecsap az országra, nem példátlanok a mínusz 30–40 Celsius-fokos hidegek sem. És a belarusz–lengyel határ már most úgy fest, mint amin sáskajárás dúlt végig. 

A határ mentén várakozó három-négyezer, többségében közel-keleti migráns túlnyomó többsége nem készült téli ruházattal, a szabad ég alatt húzza meg magát, tábortüzeknél próbál felmelegedni. A tűzhöz azonban tüzelő is kell, ezért a környékbeli erdőket – a helyiek heves rosszallása ellenére – alaposan megritkították. A felvételek szerint válogatás nélkül vágják ki a fákat, a nedves tüzelőanyag miatt sűrű füst üli meg táboraikat. Nincs elég élelem sem, a kiszivárgott hírek szerint a lengyel humanitárius segítséget nem engedik át, a belarusz pedig csak kevésre elég. 

Ugyan egyre több légi társaság állítja le a Közel-Keletről Minszkbe tartó járatait, állítólag azonban még többen érkeznek. Az interneten közzétett videók alapján már a belarusz fővárost is az utcán alvó migránsok lepik el, akik csak arra várnak, hogy tovább mehessenek nyugatra.

Tudom, hogy Belarusz csak felhasznál minket, de mégis mit kellene tennünk?

– panaszkodott az al-Dzsazíra arab hírcsatornának egy iraki kurd férfi. Hogy mégis miben reménykedett? Mint megannyi sorstársa, ő is a közösségi médiában olvasott arról, hogy repülővel Minszkbe repülhet, onnan pedig tovább utazhat az Európai Unióba. A magát Kochar néven bemutató, állítása szerint matematikus végzettségű fiatalember nyilatkozatában homályos történetet adott elő arról, hogy hazájában halál várna rá, amiért egy kurd pártnak dolgozott Iránban. – Azt akarom, hogy Európa és az egész világ tudja, hogy veszélyben vagyunk. Hamarosan mind meghalunk. Halálra fagyunk. Belarusz és Lengyelország egy háborúhoz használ minket. Mi jó életet akarunk. Emberek vagyunk. Nem akarok itt meghalni, tele vagyok tervekkel! – követelt segítséget. Eddig egyébként tizenkét migráns veszítette életét a lengyel–belarusz határon.

Csakhogy az Európai Unió határa zárva van, több mint 15 ezer lengyel katona őrzi. Visszafelé viszont elvileg szabad lenne az út, Bagdad éppen tegnap jelentette be, hogy elindítja az első járatot, amellyel önkéntes alapon hazatérhetnek az iraki állampolgárok. Viszont úgy tűnik, a határon rekedtek még mindig bizakodnak, az iraki hatóságok egyelőre mindössze 571 olyan személyről tudnak, akik feladták a terveiket. 

Aktívan dolgozunk azon, hogy meggyőzzük az embereket, térjenek haza. De senki sem akar visszamenni

– magyarázkodott már Aljakszandr Lukasenka is a visszatoloncolásról. A belarusz elnök már békülékenyebb hangnemet megütve úgy fogalmazott: – Nem akarunk semmilyen konfliktust az államhatárunkon, ez meglehetősen káros lenne a számunkra.

 

Borítókép: Migránsok táboroznak a szögesdrót előtt. (Fotó: MTI/AP/BelTA/Okszana Mancsuk)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.