időjárás 15°C Evelin, Fülöp 2022. május 26.
logo

Jövő héten nevezik ki az új cseh miniszterelnököt

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2021.11.17. 19:18 2021.11.17. 21:42
Jövő héten nevezik ki az új cseh miniszterelnököt

Miloš Zeman cseh államfő november 26-án, jövő pénteken kormányfővé nevezi ki Petr Fialát, a Polgári Demokratikus Párt elnökét – közölte Petr Fiala szerdán Prágában, miután a Központi Katonai Kórházban találkozott az államfővel. Fiala kormányfővé történő kinevezésére a Prágától nyugatra fekvő Lány városának kastélyában kerül sor, amely a cseh elnökök vidéki rezidenciája. Ezután Miloš Zeman találkozni szeretne a miniszterjelöltekkel, ami szerinte mintegy tíz napot venne igénybe. Ezt követően az elnök kinevezné az egész kormányt – szögezte le a kormányfőjelölt. Szerinte a 18 tagú kormány jelöltjei közül Miloš Zemannak egy jelölt ellen vannak kifogásai. Konkrét nevet Fiala nem mondott.

Petr Fiala, aki az októberi képviselőházi választásokon győztes hárompárti Spolu koalíció és a vele együtt kormányt alakítani akaró, harmadik helyen végzett kétpárti PirSTAN koalíció közös kormányfőjelöltje, elmondta, hogy ismertette az államfővel a konkrét miniszterjelölteket is. A 18 tagú kabinetben a Spolu koalíciónak (ODS, KDU-CSL, TOP 09) a miniszterelnökön kívül tíz minisztere lesz, a PirSTAN koalíció hét tárcavezetői helyet foglalhat el.

A fontosabb tárcák közül a pénzügyminisztériumot Zbyněk Stanjura (ODS), a védelmi tárcát Jana Černochová (ODS), míg a külügyminisztériumot Jan Lipavský (Kalózpárt) vezetné. Prágai sajtóértesülések szerint éppen Jan Lipavský az, akinek személye ellen az államfőnek kifogásai vannak. Hivatalosan azonban ezt nem erősítették meg, de nem is cáfolták.

Borítókép: Petr Fiala, a Polgári Demokratikus Párt (ODS) elnöke, a hárompárti Spolu koalíció miniszterelnök-jelöltje a képviselőház alakuló ülésén Prágában 2021. november 8-án. (Fotó: MTI/EPA/Martin Divisek)