Kenyai látogatással kezdte meg afrikai körútját Antony Blinken

Az amerikai külügyminiszter elsősorban a demokrácia megőrzéséért emelt szót.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 11. 17. 15:53
BLINKEN, Antony
Nairobi, 2021. november 17. Antony Blinken amerikai külügyminiszter civil szervezetek képviselőivel tart megbeszélést Kenya fővárosában, Nairobiban 2021. november 17-én. MTI/EPA/Daniel Irungu Fotó: Daniel Irungu Forrás: MTI/EPA
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kenyai látogatással kezdte meg szerdán első hivatalos afrikai körútját az amerikai külügyminiszter, Antony Blinken, aki a demokrácia megőrzéséért, valamint a politikai és etnikai megosztottság felszámolásáért emelt szót Kenyában. Az amerikai diplomácia vezetője civil vezetőkkel tárgyalt a válságba került demokrácia előtt álló kihívásokról. A tárgyalásokon – az amerikai külügyminisztérium közleménye szerint – arról beszélt, hogy az elmúlt egy évtizedben világszerte visszaszorult a demokrácia, és ez a folyamat Kenyában is érezhető, főként a választások közeledtével. Az afrikai országban 2022 augusztusában elnökválasztást tartanak. A külügyminiszter szerint

a megtévesztés, a politikai erőszak, a megfélemlítés és a korrupció elleni harc kulcsfontosságú ahhoz, hogy meg lehessen állítani a hanyatlást.

Kenyai látogatásán az amerikai külügyminiszter Uhuru Kenyatta államfővel, illetve magas rangú kormányzati tisztségviselőkkel is találkozott. A tárcavezető szombatig tartó körútja során három országot keres fel: Kenyát, amely az egyik legrégibb térségbeli szövetségese, és ahol Kína jelentősen kiterjesztette befolyását az elmúlt időszakban, Nigériát, a kontinens legnépesebb országát, valamint Szenegált, a demokratikus stabilitás afrikai iskolapéldáját. Blinken eredetileg nyár elejére tervezte látogatását, de a koronavírus-járvány keresztülhúzta számításait. Ezt követően augusztusban akarta felkeresni Afrikát, de útja akkor a tálibok afganisztáni térnyerése miatt hiúsult meg.

Borítókép: Antony Blinken amerikai külügyminiszter civil szervezetek képviselőivel tart megbeszélést Kenya fővárosában, Nairobiban 2021. november 17-én. (Fotó: MTI/EPA/Daniel Irungu)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.