Két robbanás történt egy kabuli katonai kórháznál

Híradások szerint az Iszlám Állam nevű terrorszervezet több fegyverese hatolt be az intézménybe.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 11. 02. 11:51
null
Kabul, 2021. oktber 22. Az afgn fvros, Kabul ltkpe 2021. oktber 22-n. MTI/EPA Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Két robbanás történt, és lövöldözés tört ki egy kabuli katonai kórháznál kedden jelentette a Tolo News afgán hírtelevízió.

A híradás szerint az augusztusban hatalomra került tálib fegyveresek keveredtek tűzharcba fegyveres támadókkal. Egy tálib tisztségviselő közölte: legkevesebb tizenöten meghaltak és harmincnégyen megsebesültek.

A Bahtar hivatalos hírügynökség szemtanúkra hivatkozva közölte, hogy az Iszlám Állam nevű terrorszervezet több fegyverese hatolt be a kórházba, és összetűzött a biztonsági erőkkel. Egy olasz segélyszervezet arról tájékoztatott a Twitteren, hogy az incidens helyszínéről kilenc sebesültet szállítottak az általa működtetett kabuli kórházba.

Bilal Karim, a tálib kormány tájékoztatási és kulturális miniszterének helyettese azt mondta a Tolo Newsnak, hogy az első robbanás a kórház bejáratánál, a második szemtanúk elmondása szerint tíz perccel később a környékén történt. Karim szerint a támadók szemlátomást civileket vettek célba. A közösségi médián arról számoltak be a helyiek, hogy az első robbanás öngyilkos merénylet volt, vagyis az elkövető felrobbantotta magát.

A szóban forgó, négyszáz ágyas katonai kórház, amely az ország első köztársasági elnöke, Szardar Mohammed Daud Hán nevét viseli, abban a kabuli városnegyedben van, ahol korábban diplomáciai képviseletek is voltak. Az intézményt a védelmi minisztérium működteti.

Amióta a szélsőséges tálibok augusztus közepén elfoglalták Kabult, és átvették a hatalmat az országban, az Iszlám Állam támadások sorozatát hajtotta végre mecsetek és más afganisztáni célpontok ellen. Négy évvel ezelőtt, 2017-ben dzsihadisták több mint harminc embert öltek meg ugyanebben a kórházban.

Borítókép: Az afgán főváros, Kabul látképe 2021. október 22-én Fotó: MTI/EPA

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.