Lapozó: Megvan az új svéd miniszterelnökjelölt

A legnagyobb francia közmű nem függeszti fel az áramellátást a fizetésképtelen háztartásokban · Több mint ötvenezer új fertőzöttet regisztráltak Németországban · Az elmúlt 29 évben nem volt olyan magas az infláció Spanyolországban, mint most.

Forrás: Mediaworks2021. 11. 12. 13:09
Stockholm, 2021. november 11. Magdalena Andersson svd pnzgyminiszter, a Szocildemokrata Prt elnke nyilatkozik, miutn kormnyalaktsi megbzst kapott Andreas Norlen parlamenti elnktl Stockholmban 2021. november 11-n. MTI/EPA/TT Hrgynksg/Jessica Gow Fotó: MTI/EPA/TT Hrgynksg/Jessica Gow
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A legnagyobb francia közmű nem függeszti fel az áramellátást a fizetésképtelen háztartásokban

Franciaország többségi állami tulajdonú villamos energia közműve, az EDF pénteken közleményt adott ki, amelyben a vállalat bejelentette, hogy az energiaválságra tekintettel egy éven keresztül nem függeszti fel az áramellátást a fizetésképtelen háztartásokban. Az intézkedés kizárólag magánszemélyekre vonatkozik. Súlyos számlahátralékok esetén 2022. április elsejétől az EDF azonban egy kilowattamperre korlátozza az érintett háztartások áramellátását, amellyel a családok a háztartás minimális szükségleteit, például a hűtőgép működtetését vagy kisebb tárgyak (telefonok) feltöltését tudják biztosítani.

A francia miniszterelnöki hivatal szeptember közepén jelentette be, hogy a francia kormány – idén második alkalommal – száz euró értékű rezsiutalványt küld a rászoruló francia családoknak. A csekkeket a családok decemberben kapják meg, és az egekbe szökött gáz- és villanyáramszámlák kiegyenlítésére használhatják fel. Az intézkedés 5,8 millió alacsony jövedelmű francia háztartást érint.

Forrás: LeFigaro

Több mint ötvenezer új fertőzöttet regisztráltak Németországban

Rekordot döntött Németországban az új fertőzöttek száma: szerdáról csütörtökre 50 196 új esetet jelentettek a teszteléseket végző laboratóriumok, és 235 beteg hunyt el.

– A járvány ismét látványosan terjed – kommentálta szerdán a járványhelyzetet Angela Merkel, és kijelentette, hogy drámai a helyzet Németországban. A kancellár a szóvivőjén keresztül szólította fel a németországi tartományok egészségügyi hatóságait, hogy haladéktalanul vezessenek be a járvány terjedését lassító intézkedéseket. A fertőzések számának látványos megugrása a német lakosság alacsony átoltottságának tudható be: a lakosság mindössze 67 százaléka oltotta be magát koronavírus ellen.

A legsúlyosabban érintett területeken, mint Szászországban, Bajorországban és Berlinben, egyelőre kizárólag az oltatlanokat célzó korlátozásokat léptettek életbe, mivel a járvány legújabb hulláma egyértelműen hozzájuk köthető. Berlinben hétfőtől az oltás nélküliek egyáltalán nem mehetnek éttermekbe, bárokba, sportközpontokba és fodrászatokba sem, azaz már egy negatív PCR-teszt felmutatásával sem léphetnek be közösségi terekbe.    

Forrás: Francetvinfo

Az elmúlt 29 évben nem volt olyan magas az infláció Spanyolországban, mint most

A folyamatosan emelkedő energiaárak és a globális készlet- és alapanyaghiány, valamint a logisztikai problémák együttes hatása miatt kialakult fogyasztói árválság veszélybe sodorta az átlag spanyol háztartások karácsonyát. Októberben a fogyasztói árindex 5,4 százalékra emelkedett 2020 azonos hónapjához képest, erre közel három évtizede nem volt példa. 1992 októbere volt hasonlóan drasztikus, akkor a megélhetési költségek 5,8 százalékkal emelkedtek. A növekvő fogyasztásért nagyrészt az áramárak emelkedése okolható. A múlt hónapban a spanyol háztartások villanyszámlájára fordított kiadások 62,8 százalékkal nőttek 2020 októberéhez képest. Az energiaválság az üzemanyagokat is érinti, amelyek átlagosan 28,6 százalékkal drágultak tavalyhoz képest. Ezen belül a benzin ára 26,5, a dízelé pedig 30,5 százalékkal nőtt, erre az elmúlt négy évben nem volt példa. Az olyan általános fogyasztási cikkek ára, mint például az olívaolaj 26, a földgázé pedig 11,3 emelkedett meg. A Spanyol Nemzeti Bank és az EU Bizottság elemzői szerint a spanyolországi infláció növekedése még jövőre is kitart.

Forrás: 20minutos

Megvan az új svéd miniszterelnökjelölt 

A várakozásoknak megfelelően a Szociáldemokrata Párt frissen megválasztott elnöke, a jelenlegi pénzügyminiszter kapta a kormányalakítási megbízást. Az országgyűlés elnöke ezt csütörtök délután jelentette be, miután egyesével találkozott a parlamenti pártok vezetőivel. Magdalena Anderssonnak kedd reggelig van ideje arra, hogy miniszterelnöki megválasztásához szükséges többségi támogatást biztosítani tudja, azaz olyan megállapodásokat kössön a pártokkal, hogy a parlamenti szavazáskor az igenek és a tartózkodások száma meghaladja a nem szavazatokéit. Egyelőre csak a Környezetpárt (Miljöpartiet) és a Centrumpárt (Centerpartiet) nyilatkozott úgy, hogy támogatja a szociáldemokrata kormányfőjelöltet. Ahhoz, hogy a Riksdag megválassza a szociáldemokraták jelöltjét, szükség lesz a marxista Balpárt (Vänsterpartiet) közreműködésére is. Ez utóbbi a nyugdíjak és a betegbiztosítás kapcsán támaszt feltételeket, a felek még nem jutottak egyezségre. 

Magdalena Andersson a házelnökkel történt találkozását követően azt mondta, készen áll Svédország kormányának vezetésére. A miniszterelnökjelölt két fókuszterületet jelölt meg kormányra kerülése esetére: a klímavédelmet és a jóléti állam megerősítését. Hozzátette, az egész társadalmat mobilizálni akarja annak érdekében, hogy meg lehessen állítani a szegregációt és ki lehessen füstölni az erőszakot, ami veszélyezteti az egész társadalmat. A mostani miniszterelnök-választásra azért van szükség, mert Stefan Löfven miniszterelnök augusztusban bejelentette, novembertől lemond pártelnöki és miniszterelnöki megbízatásáról. Svédországban 2022 szeptemberében lesznek országgyűlési választások.

Forrás: Dagens Industri

Borítókép: Magdalena Andersson svéd pénzügyminiszter, a Szociáldemokrata Párt elnöke (Fotó: MTI/EPA/TT Hírügynökség/Jessica Gow)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.