Megkezdődött az elnökválasztás első fordulója Chilében

Megfigyelők szerint 1990 óta nem volt ennyire megosztott a társadalom a politikai irányvonal kijelölésében.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 11. 21. 15:35
PROVOSTE, Yasna
Punta Arenas, 2021. november 21. Gabriel Boruc zöld, baloldali elnökjelölt (k) sajtótájékoztatót tart, miután leadta voksát az elnökválasztáson egy szavazóhelyiségben Punta Arenasban 2021. november 21-én. A felmérések szerint a jobboldali José Antonio Kast és Boruc juthat be az elnökválasztás december 19-i második fordulójába. A másik két jelölt, a balközép Yasna Provoste és a jobbközép Sebastien Sichel támogatottsága jelenleg egyaránt 10-15 százalék közötti. MTI/AP/Andres Poblete Fotó: Andres Poblete
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megkezdődött az elnökválasztás első fordulója vasárnap Chilében, ahol megfigyelők szerint 1990 – a demokráciához való visszatérés – óta nem volt ilyen élesen megosztott a társadalom a politikai irányvonal kijelölésében. A felmérések szerint a jobboldali José Antonio Kast és a zöld baloldali Gabriel Boruc juthat be az elnökválasztás december 19-i második fordulójába.

Kast a szavazatok 27 százalékára számíthat, Boruc 24 százalékot szerezhet az elnökválasztás első fordulójában a legutóbbi felmérések szerint, amelyek azonban viszonylagos szórást mutatnak.

Ráadásul, mint arra a közvélemény-kutatók fölhívták a figyelmet, nagyon nagy a bizonytalanok aránya, ezért teljesen váratlan, a jelenlegi népszerűségi mutatóktól jelentősen eltérő eredmény is születhet az elnökválasztás első fordulójában. A másik két jelölt, a balközép Yasna Provoste és a jobbközép Sebastien Sichel támogatottsága jelenleg egyaránt 10-15 százalék közötti.

A kilencgyermekes José Antonio Kast főleg a bűnözés letörésével és a bevándorlásellenességgel kampányol, míg Gabriel Boruc azzal, hogy leszámol a szavai szerint neoliberális gazdaságpolitikával és a kormányzati döntésekben lényegesen nagyobb szerepet kapna a környezet megóvása és az őslakosok jogai.

A szavazóhelyiségek magyar idő szerint délután egy órakor nyitottak meg, és este 11 órakor zárnak Chilében. Az elnökválasztás első fordulójával egyidejűleg megválasztják a parlamenti alsóház 155 tagját, valamint a felsőház 50 szenátorából 27-et, valamint a dél-amerikai ország mind a 16 régiójának a vezetését.

Borítókép: Gabriel Boruc zöld, baloldali elnökjelölt sajtótájékoztatót tart, miután leadta voksát az elnökválasztáson egy szavazóhelyiségben Punta Arenasban 2021. november 21-én (Fotó: MTI/AP/Andres Poblete)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.