időjárás 25°C Ulrik 2022. július 4.
logo

Megtartja pozícióit az RMDSZ az alakulóban lévő kormányban

Pataky István (Marosvásárhely)
2021.11.21. 11:10 2021.11.21. 16:42
Megtartja pozícióit az RMDSZ az alakulóban lévő kormányban

A napokon belül megalakuló új román kormányban is három miniszteri tárcát irányíthat a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ). A magyar párt a nemzeti liberálisokkal és a szociáldemokratákkal folytatott tárgyalások után megtarthatja az egyik legnagyobb költségvetéssel rendelkező minisztériumot, a fejlesztést. A tárcát a Nemzeti Liberális Párt is a magáénak szerette volna, de az RMDSZ a koalícióból való kimaradással fenyegetett arra az esetre, ha nem tarthatja meg az eddig Cseke Attila által vezetett minisztériumot.

A fejlesztési tárca mellett a környezetvédelmet és az erdőgazdálkodást, valamint a sportot felügyelő tárcát irányítja az RMDSZ. Kelemen Hunor RMDSZ-elnök kormányfőhelyettes marad.

A két legnagyobb, ellentétes politikai irányvonalat képviselő párt szövetsége miatt nagykoalíciósnak is nevezett, várhatóan a jövő hét második felében megszavazott, Nicolae Ciucă vezette új román kormánynak családügyi minisztériuma is lesz. Az újonnan létrehozott tárca az eddig ellenzéki Szociáldemokrata Párt felügyelete alá kerül. A koalíciós tárgyalások lezárását követően hétfőn a három párt a kormányprogrammal, az aláírt politikai megállapodással és a miniszterelnök személyének javaslatával Klaus Johannis államfővel egyeztet. Az elnök a második meghiúsult kormányalakítási kísérlet után, két hete, bejelentette:

most már csak akkor hívja össze az alkotmány által előírt kormányalakítási konzultációra a pártokat, ha előzetesen megállapodnak egymással a kormánytöbbség kialakításáról.

A pártok közötti megegyezés értelmében hat hónappal a kormány beiktatását követően miniszterelnök-csere lesz, a szociáldemokraták egyik politikusa, vélhetően a pártelnök Marcel Ciolacu kerül fél évre a kormányfői pozícióba. Kelemen Hunor közben arról nyilatkozott, hogy az RMDSZ javaslatot tett a pártoknak egy szolidaritási adó kivetésére azoknak a kereskedelmi társaságoknak az esetében, amelyek éves üzleti forgalma meghaladja a százmillió eurót.

Ez egy új lehetőség lenne pénzt szerezni a költségvetés számára, évente mintegy 1,4–1,6 milliárd eurót

– fogalmazott sajtótájékoztatóján a politikus.

Borítókép: Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnöke (Fotó: MTI/Baranyi Ildikó)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.