Örményország és Azerbajdzsán tüzérségi támadásokkal vádolta egymást

Úgy tudni, a legsúlyosabb összecsapásokra a hét elején került sor.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 11. 18. 16:00
Fotó: MTI/AP/Örmény védelmi minisztérium
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Továbbra is feszült a helyzet az örmény–azeri határon, a felek kölcsönösen tüzérségi támadással vádolták egymást csütörtökön. Áldozatokról egyelőre nem érkezett hír.

Az örmény védelmi minisztérium szerint azeri katonák válogatás nélkül lőni kezdtek a határon, az Örményország északkeleti részén található Tavus tartományt, mire az örmények viszonozták a tüzet. Eközben Azerbajdzsán azzal vádolta Örményországot, hogy több falu ellen intézett tüzérségi támadást szerda este. Az azeri védelmi minisztérium jelezte: nem hagyták válasz nélkül a csapást.

Örményország csütörtök reggel azt közölte, hogy viszonylag stabil a helyzet a határon.

A legsúlyosabb összecsapásokra a hét elején került sor: akkor nyolcan életüket vesztették, többen megsebesültek és eltűntek. A szomszédos országok között folyamatos a feszültség a tavalyi hegyi-karabahi konfliktus óta.

Azerbajdzsán tavaly szeptemberben indított háborút az országtól 1991-ben egyoldalúan elszakadt, majd magát függetlennek nyilvánító, örmény többségű Hegyi-Karabah enklávé és az örmények kezén lévő környező azerbajdzsáni települések visszafoglalására. A Törökország által támogatott azeri hadseregnek jelentős területeket sikerült ellenőrzése alá vonnia a hathetes háborúban. A Baku győzelmével végződött összecsapásokban a médiában ismertetett összesítések szerint legkevesebb 6500 ember vesztette életét.

A mostani összecsapások annak ellenére törtek ki, hogy a Vlagyimir Putyin orosz elnök által közvetített, a háborút lezáró tavaly novemberi tűzszünet részeként a térségbe telepített orosz békefenntartók jelen vannak a régióban.

Borítókép: Az örmény védelmi minisztérium által 2020. szeptember 27-én közreadott képen az örmény hadsereg azerbajdzsáni tankokra lő a vitatott hovatartozású Hegyi-Karabah régióban. Fotó: MTI/AP/Örmény védelmi minisztérium

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.