Oroszország nem szándékozik megtámadni Ukrajnát

A Kreml szóvivője szerint éppen Kijev készül agresszív lépésekre a Donyec-medence szakadár „köztársaságai” ellen.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 11. 23. 15:32
null
Bahcsiszaraj, 2021. március 18. A 2021. március 18-án közreadott képen orosz zászló lobog egy hegy tetején, az Ukrajnához tartozó Krím félszigeten fekvõi Bahcsiszaraj közelében 2014. március 28-án. A világ hét legfejlettebb iparú országának (G7) képviselõi 2021. március 18-án közös állásfoglalást adtak ki, amelyben felhívták a moszkvai vezetés figyelmét, hogy nem ismerik el a Krím félsziget Oroszország általi elcsatolását, valamint továbbra is támogatják Ukrajna függetlenséghez, szuverenitáshoz és területi integritáshoz való jogát. MTI/AP/Pavel Golovkin Fotó: Pavel Golovkin
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Oroszország nem szándékozik megtámadni Ukrajnát, nincsenek agresszív tervei

– jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője kedden újságíróknak.

Peszkov megismételte, hogy az amerikai és ukrán állításokkal ellentétben – amelyek szerint Oroszország Ukrajna megtámadására készül – Moszkva szerint éppen Kijev készül agresszív lépésekre a Donyec-medence szakadár „köztársaságai” ellen.

– Különböző szinten többször is kijelentettük, hogy Oroszország nem szándékozik megtámadni senkit és nincsenek agresszív tervei. Helytelen az ellenkezőjét állítani,  helytelen az orosz fegyveres erőknek az országunk területén történő bármilyen mozgását ilyen tervekkel összefüggésbe hozni. Ez nem így van 

 mondta Peszkov.

A szóvivő kifejezte Oroszország aggodalmát az ukrán fegyveres erőknek a dél-ukrajnai demarkációs vonal mentén tapasztalt provokatív lépései és amiatt, hogy szerinte Kijev a Donyec-medence problémájának lehetséges erőszakos megoldását készíti elő. Peszkov szerint a feszültség további fokozódásához vezet a demarkációs vonal mentén, hogy az Egyesült Államok és más NATO-országok katonai tanácsadókat küldenek Ukrajnába, amit a szakadár „köztársaságok” semmilyen módon nem provokáltak ki.

A szóvivő arra a kérdésre, hogy milyen módon kaphat Kijev Moszkvától garanciákat a biztonságára, azt mondta, hogy a legjobb garancia a válság rendezéséről megkötött minszki megállapodások végrehajtása. Úgy vélekedett, hogy a feszültség növekedésének Európában éppen az az oka, hogy Ukrajna nem tesz eleget a megállapodásokban foglalt kötelezettségeinek.

Borítókép: A 2021. március 18-án közreadott fotón orosz zászló lobog egy hegy tetején, az Ukrajnához tartozó Krím félszigeten 2014. március 28-n (Fotó: MTI/AP/Pavel Golovkin)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.