időjárás 8°C Aurél 2022. október 5.
logo

Szijjártó Péter szerint szégyenteljes Brüsszel álláspontja a migráció kérdésében

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2021.11.18. 17:45 2021.11.18. 18:49
Szijjártó Péter szerint szégyenteljes Brüsszel álláspontja a migráció kérdésében

Az Európai Bizottság álláspontja a migráció kérdésében bizarr és szégyenteljes, a brüsszeli politika nyomán újra emberek tízezrei igyekeznek a kontinensre dél, délkelet és kelet felől is 

 −jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Bosznia-Hercegovinában.

A tárcavezető a szarajevói migrációs párbeszéd regionális miniszteri konferenciáján sérelmezte, hogy 

Brüsszel mindent hajlandó finanszírozni, ami a bevándorlási nyomást növeli, de semmit nem hajlandó támogatni, ami ezt csökkentené, és megvédené az európai embereket ettől a fenyegetéstől.

Kiemelte, hogy a Nyugat-Balkán furcsa helyzetben van, mert egy európai uniós országon keresztül érkeznek oda a migránsok, és az EU irányába kívánnak távozni.

Azon véleményének adott hangot, hogy lehetetlen kizárólag arra számítani, hogy majd a nyugat-balkáni államok megállítják a migrációt, miközben az európai integrációban tapodtat sem haladtak előre a folyamatok. Szijjártó Péter leszögezte: 

Itt lenne az ideje annak, hogy az Európai Bizottság végre támogassa a nyugat-balkáni országokat abban, hogy meg tudják védeni magukat, ezáltal minket is a migrációs nyomástól.

 Szerinte emellett mielőbb előre kellene lépni az EU csatlakozási folyamatában, ugyanis ha a Nyugat-Balkán nem stabil, nincs biztonságban, az a mi nemzetbiztonsági érdekeinket is alapvetően sérti.

A miniszter rámutatott, hogy az Európai Unió 2015 óta néz szembe tömeges illegális migrációs hullámokkal, és a kérdés jelentősen megosztotta a tagállamokat. Szavai szerint Brüsszel azóta sem volt képes hatékony megoldást találni erre a kihívásra, ehelyett a kötelező befogadási kvótákat erőltette, és bár a retorika változott, ezt teszi a mai napig. 

Mi azonban nem vagyunk hülyék, értjük, hogy miről van szó

− fogalmazott a miniszter.

Magyarország továbbra is ragaszkodik azon jogához, hogy eldönthesse, ki léphet be a területére és ki nem, és ezt senki nem veheti el, hiszen az sértené hazánk szuverenitását − hangsúlyozta. Ennek kapcsán pedig kifejtette, hogy a kvótákat a visegrádi országok egységesen visszautasították, ami a V4-es együttműködés egyik legnagyobb eredménye. 

Ha nem lettünk volna sikeresek ebben, akkor illegális migránsok százezrei élnének mára országaink területén

− mondta a miniszter.

Végezetül arról számolt be, hogy Magyarországon eddig csak idén már mintegy százezer határsértési kísérlet történt, és figyelmeztetett, hogy jelentések szerint naponta 30-35 ezer ember hagyja el Afganisztánt, így a nyomás fokozódása várható.

Borítókép: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter sajtótájékoztatót tart Budapesten, a külügyminisztériumban 2021. november 8-án. Fotó: MTI/Illyés Tibor

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.