Tajvan miatt bírálta Antony Blinken Kínát

A két ország elnökének hétfői csúcstalálkozóját készítették elő a külügyminiszterek.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 11. 14. 12:45
BLINKEN, Antony; KULEBA, Dmitro
Washington, 2021. november 11. Antony Blinken amerikai külügyminiszter sajtótájékoztatót tart ukrán hivatali partnerével, Dmitro Kulebával az amerikai külügyminisztérium washingtoni épületében 2021. november 10-én. MTI/AP/Reuters pool/Leah Millis Fotó: Leah Millis
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Aggodalmát fejezte ki Antony Blinken amerikai külügyminiszter Vang Ji kínai külügyminiszterrel folytatott telefonbeszélgetése során, amiért Peking nyomást gyakorol Tajvanra – közölte helyi idő szerint szombaton az amerikai külügyminisztérium. A külügyminiszter kiemelte, hogy az Egyesült Államok hosszú távon érdekelt a Tajvani-szoros békéjében és stabilitásában, és aggodalmát fejezte ki, amiért a Kínai Népköztársaság folytatja a Tajvanra nehezedő katonai, diplomáciai és gazdasági nyomásgyakorlást.

Blinken felszólította Pekinget, hogy kezdjenek érdemi párbeszédbe a Tajvani-szorossal kapcsolatos kérdések békés megoldása érdekében, a tajvani nép igényeivel és érdekeivel egybehangzóan.

A telefonbeszélgetést pénteken tartották, Joe Biden amerikai elnök és Hszi Csin-ping kínai államfő hétfőre tervezett virtuális csúcstalálkozója előtt. Biden és Hszi washingtoni idő szerint hétfő este harmadik alkalommal tárgyal videokonferencián egymással.

Washington és Peking között az utóbbi időben sokasodtak a vitás kérdések, mindkét fél szigorúan ragaszkodik az árukereskedelemmel és az emberi jogokkal kapcsolatos álláspontjához. Az elmúlt hetekben jelentősen nőttek a feszültségek Tajvan kapcsán, amelyen Kína lázadó tartománynak tekint, és ismét az uralma alá kíván vonni – jegyezte meg az AFP francia hírügynökség.

Borítókép: Antony Blinken amerikai külügyminiszter sajtótájékoztatót tart november 10-én. (Fotó: MTI/AP/Reuters/Leah Millis)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.