Több, csoportos határsértési kísérlet a lengyel–belarusz határon

Egy nyolc hónapos kislány súlyosan megsérült, miután a migránsok a lengyel határőröket támadták.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 11. 20. 14:10
Grodno, 2021. november 15. Az Európai Unióba igyekvő migránsok a lengyel határnál, a kuznicai átkelőnél, a fehéroroszországi Grodno környékén 2021. november 15-én. Az Európai Unió külügyminiszterei november 15-én újabb szankciókat határozhatnak el a fehérorosz vezetés ellen, amiért feltételezések szerint az országba csábítja a migránsokat, hogy onnan Lengyelország és az Európai Unió területére menjenek át illegálisan. MTI/AP/BelTA/Okszana Mancsuk Fotó: Okszana Mancsuk Forrás: MTI/AP/BelTA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több, az utóbbi huszonnégy óra alatt a lengyel–belarusz határon történt erőszakos csoportos határsértési kísérletről számolt be szombat reggel a lengyel határőrség, a legnagyobb csoport mintegy kétszáz főből áll.. Az esetek többsége a közös határ középső szakaszán, Dubicze Cerkiewne település közelében történt – mondta el a sajtónak a határőrség szóvivője, Anna Michalska. Ott a legnagyobb migránscsoport mintegy kétszáz főt számlált, más esetekben több tucat személyről volt szó. A migránsok köveket, petárdákat dobáltak a lengyel oldalra, könnygázt is használtak.

Huszonnégy személynek sikerült átjutnia a határvonal lengyel oldalára, ott feltartóztatták és visszafordították őket

– közölte Michalska.

Hozzátette: mentőket hívtak ki egy háromfős családhoz, amely nemzetközi védelmet kér Lengyelországban. A szülők nyolc hónapos kislányát könnygáz érte a belarusz oldalon, anyjával együtt kórházba került, egészsége nincs veszélyben. A határon fennálló helyzetről szombaton Mariusz Błaszczak lengyel nemzetvédelmi miniszter az RMF FM kereskedelmi rádiónak elmondta: fel kell készülni arra, hogy – mint arra a belarusz magatartásból következtetni lehet – a hibrid támadás hónapokig tart majd. A miniszter kijelentette: a belarusz rezsim csak a Kreml támogatásának köszönhetően marad fenn.

A Kuznica Bialostockánál kedden meghiúsított tömeges határostrom után Lukasenka a támadás más lehetőségeit keresi

– fejtette ki Błaszczak.

Lehetségesnek nevezte, hogy a migránsok az ukrán határt is megostromolják, miután a lengyel határ átjárhatatlannak bizonyult. Az év eleje óta a lengyel–belarusz határon több mint 34 ezer határsértési kísérletet regisztráltak. Lengyel becslések szerint 3-4 ezer migráns tartózkodhat a határ belarusz oldalán, ahol egyes táborhelyeket már elhagytak, máshol pedig újakat vertek. További több ezer külföldi pedig, lengyel értesülések szerint, Belarusz belterületén tartózkodik azt követően is, hogy Minszkből az első, mintegy 400 migránst Irakba szállító gép indult e héten. Lengyelország a jövő év közepéig öt méter magas acélfalat emel a Belarusszal közös határszakaszon. A határ menti térségben november végéig rendkívüli állapot van érvényben.

Borítókép: Az Európai Unióba igyekvő migránsok a lengyel határnál, a kuznicai átkelőnél, a belarusz Grodno környékén 2021. november 15-én. (Fotó: MTI/AP/BelTA/Okszana Mancsuk)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.