Varsó: Minszk támogatja a migránsok határátlépési kísérleteit

A lengyel határőrség szerint belaruszok szállították a migránsokat katonai teherautókon.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 11. 21. 14:43
null
Grodno, 2021. november 15. Az Eurpai Uniba igyekv migrnsok a lengyel hatrnl, a kuznicai tkelnl, a fehroroszorszgi Grodno krnykn 2021. november 15-n. Az Eurpai Uni klgyminiszterei november 15-n jabb szankcikat hatrozhatnak el a fehrorosz vezets ellen, amirt felttelezsek szerint az orszgba csbtja a migrnsokat, hogy onnan Lengyelorszg s az Eurpai Uni terletre menjenek t illeglisan. MTI/AP/BelTA/Okszana Mancsuk Fotó: Okszana Mancsuk
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A belarusz hatóságok aktívan támogatják a lengyel határnál összegyűlt migránsok tömeges határátlépési kísérleteit – derült ki a lengyel határőrség vasárnapi tájékoztatójából. A közlés szerint Czeremcha településnél migránsok újabb csoportja, nagyjából száz ember kísérelte meg az átkelést szombat éjjel Belaruszból Lengyelországba, a két ország közös, lengyel oldalon mostanra már különlegesen megerősített határán.

A lengyel határőrség közlése szerint a belarusz rendvédelmi szervek szállították a migránsokat katonai teherautókon közvetlenül a határhoz, és még fatáblákkal is ellátták őket, hogy ezeket felhasználva át tudjanak mászni a szögesdróttal megerősített határkerítésen. A határsértők kövekkel dobálták meg a lengyel határőröket, és lézerrel próbálták elvakítani őket.

Közben a Belta belarusz állami hírügynökség olyan képeket közölt, amelyen belarusz katonák ételosztó sátrakat állítanak fel egy olyan épület mellett Bruzgi településen, amelyet menekültszállássá alakítottak át, és amelyben a tájékoztatás szerint kétezer embert helyeztek el. Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő vasárnap megérkezett balti hivatali körútjának első állomására, Észtországba, ahol a Lengyelország és a három balti állam keleti határán kialakult helyzetről tárgyal. A miniszterelnöki út másik két állomása Lettország és Litvánia lesz.

Egy új típusú, hibrid háborúval nézünk szembe ma Lengyelország keleti határán. Egy olyan háborúval, amelyben a migránsok fegyverek, amelyben a dezinformáció is egy fegyver

– fogalmazott a lengyel kormányfő. Mateusz Morawiecki Belaruszt sújtó további szankciók bevezetését helyezte kilátásba, egyszersmind azt kérte, hogy „az egész szabad világ” legyen szolidáris Lengyelországgal, Lettországgal és Litvániával.

Az Európai Unió Aljakszandr Lukasenka belarusz vezetőt tette felelőssé az EU keleti határán kialakult válságért, mondván, szándékosan idézte elő a helyzetet, válaszul a Belarusz ellen bevezetett szankciókra. Az EU azután sújtotta büntetőintézkedésekkel Minszket, hogy a belarusz vezetés kirívóan durván lépett föl az ellenzékkel szemben a tavalyi, független megfigyelők szerint is elcsalt elnökválasztás után.

Borítókép: az Európai Unióba igyekvő migránsok a lengyel határnál, a kuznicai átkelőnél, a belarusz Grodno környékén 2021. november 15-én (Fotó: MTI/AP/Belta/Okszana Mancsuk)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.