A legtöbb fegyveres bűncselekmény migránsokhoz köthető

Egy – a fegyveres erőszakokat vizsgáló – tanulmány megállapította, hogy az elkövetők döntő többsége bevándorló-hátterű és „érzékeny területen” élő személy – tájékoztatott a V4NA Hírügynökség.

Forrás: V4NA Hírügynökség2021. 12. 08. 20:27
null
Göteborg, 2021. július 1. Helyszínelõ rendõrök jármûvei Göteborgban 2021. július 1-jén, miután az éjjel agyonlõttek a bûnözõk egy harmincas éveiben járó szolgálatos rendõrt a svédországi város Biskopsgarden negyedében, amely évek óta bûnbandák erõszakcselekményei miatt ismert. MTI/EPA/TT Hírügynökség/Björn Larsson Rosvall Fotó: Björn Larsson Rosvall
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Míg a lakosságnak 34 százaléka bevándorló-hátterű, addig a fegyveres bűncselekményeket elkövetők 85 százaléka migrációs hátterű, derült ki a tanulmányból, amely a svédországi fegyveres erőszakot vizsgálja.

A nemrég nyilvánosságra került statisztikák szerint Svédországban a legmagasabb a lőfegyverekkel kapcsolatos erőszak előfordulása.

A Dagens Nyheter által írt összefoglalóban feltérképezték, hogy milyen származásúak azok a személyek, akiket lőfegyverrel elkövetett erőszakért tartóztattak le. Ebből kiderült, hogy elsősorban fiatal, külföldi származású elkövetőkről volt szó. A letartóztatottak több mint fele pedig úgynevezett társadalmilag vegyes területről származik.

Az elkövetők szüleinek többsége is büntetett előéletű, az apák 38 százalékát, az anyák 19 százalékát ítélték el bűncselekmények miatt, a feltételezett elkövetők 56 százalékának pedig még általános vagy középiskolai végzettsége sincs.

Az elkövetők 97 százaléka férfi, az átlagéletkoruk 23 év, és 85 százalékuk külföldön született, vagy legalább az egyik szülőjük bevándorló volt. Mint a tanulmányból kiderült, az elkövetők döntő többsége közel-keleti vagy afrikai származású, a bűnelkövetők 62 százaléka ebből a régióból származik, a legtöbben Irakból, Szomáliából és Szíriából érkeztek.

Az elkövetők 76 százalékát emellett már korábban elítélték más típusú bűncselekmények miatt. A leggyakoribb priuszt jelentik a kábítószerrel kapcsolatos esetek, a testi sértés, az ittas vezetés és a súlyos fegyveres bűnelkövetés.

Svédországban egyébként sem túl fényesek a bűnözési adatok. Ahogy arról a V4NA is beszámolt, 2021-ben is folytatódtak a bandaháborúk az országban annak ellenére, hogy a kormány megígérte a bandák felszámolását.

Forrás: V4NA

2020-ban új rekordot állítottak fel a lövöldözésekkel, összesen 366 ilyen esetet tartanak számon a hatóságok, és 47 ezzel összefüggő haláleset történt. 2021-ben jelenleg 319 regisztrált lövöldözést és 44 ezzel összefüggő halálesetet tartanak számon.

A robbantások száma is magas maradt Svédországban, idén 75 ilyen eset történt az országban.

Borítókép: Helyszínelő rendőrök a svédországi Göteborgban. (Fotó: MTI/EPA/TT Hírügynökség/Björn Larsson Rosvall)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.