időjárás 15°C Gellért , Mercédesz 2023. szeptember 24.
logo

Az EU szankciókat vezetett be a Wagner Csoporttal szemben

MTI
2021.12.13. 17:55
Az EU szankciókat vezetett be a Wagner Csoporttal szemben

Az Európai Unió Tanácsa korlátozó intézkedéseket hozott az orosz Wagner Csoporttal, a vele kapcsolatban álló nyolc személlyel és három vállalattal szemben az Ukrajnában és több afrikai országban végrehajtott destabilizáló akcióikért – közölte az uniós tanács hétfőn.

A Wagner Csoport (Wagner Group) egy oroszországi székhelyű, jogi személyiséggel nem rendelkező katonai magánszervezet, amelyet 2014-ben a Szláv Hadtest (Slavonic Corps) utódszervezeteként hoztak létre. Alapítója és vezetője Dmitrij Utkin, a GRU (orosz katonai hírszerzés) egyik volt kommandósa, akit Wagnerként emlegetnek. A leginkább zsoldoscsoportra hasonlító Wagner Group fő finanszírozója pedig – az uniós határozat szerint – Jevgenyij Prigozsin orosz üzletember. Prigozsin egyébként mindig tagadta, hogy köze lenne a szervezethez. 

A csoport saját kiképzést követően küldi embereit a világ különböző konfliktusövezeteibe.

Az Európai Unió szerint a Wagner Csoportot felelősség terheli a Kelet-Ukrajnában, Szíriában, Líbiában, a Közép-afrikai Köztársaságban, Szudánban és Mozambikban elkövetett súlyos emberi jogi visszaélésekért, többek között kínzásért és bírósági eljárás nélküli, azonnali vagy önkényes kivégzésekért és emberölésekért. Az Európai Unió szerint a csoport célja, hogy 

erőszakot szítson, kifossza a tevékenysége által érintett területek természeti erőforrásait és megfélemlítse a civileket, megsértve ezzel a nemzetközi jogot, beleértve a nemzetközi emberi jogi törvényeket is.

 A szankciók jelenleg nyolc emberre, az egész Wagner Csoportra, valamint a csoporttal kapcsolatban álló három vállalkozásra terjednek ki. Mivel a csoport – az unió álláspontja szerint – fenyegetést jelent nemcsak ott, ahol jelen van, hanem a tágabb régióra és az Európai Unióra is, a megszorító intézkedés célja a szervezet felforgató tevékenységének korlátozása – közölték. 

A büntetőintézkedések az EU-ba történő beutazási tilalmat, illetve vagyonbefagyasztást foglalnak magukban. Emellett uniós állampolgároknak és szervezeteknek tilos a jegyzékbe vettek rendelkezésére pénzeszközöket bocsátaniuk.

 

Borítókép: Harcok Líbiában. (Fotó: Esam Al-Fetori)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.