Az új német kormány jobban megválogatná fegyverüzleteit

A Merkel-kormány utolsó napjaiban közel ötmilliárd eurós üzletet hagyott jóvá.

Mártonffy Attila
2021. 12. 27. 16:31
null
20201029 Tata Katonák az újonnan érkezett Leopard 2A4HU típusú harckocsik és az új hangárok átadása alkalmából tartott díszszemlén a tatai MH 25. Klapka György Lövészdandár laktanyájában Magyar Nemzet fotó: Mirkó István (MI) Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Az új német koalíciós kormány új törvényt készít elő, amely szigorítani fog a fegyverexport feltételein – jelentette ki Annalena Baerbock külügyminiszter néhány nappal azután, hogy kiderült, hogy Angela Merkel hivatali ideje utolsó kilenc napjában, legutolsó ténykedéseként csaknem ötmilliárd euró értékű fegyvereladási szerződést írt alá Egyiptommal és Szingapúrral. 

Még a koalíciós tárgyalásokon megállapodtunk a partnerekkel, hogy ezentúl milyen feltételekkel lehet majd német fegyvereket külföldre vinni 

– jelentette ki vasárnap Baerbock a DPA német hírügynökségnek.

Annalena Baerbock német külügyminiszter. Fotó: Olivier Douliery

A szociáldemokratákat (SPD), a Zöldeket és a liberálisokat (FDP) összefogó koalíció célja, hogy szigorítsanak a harmadik országokba, azaz az Európai Unión és a NATO-n kívüli államokba irányuló fegyverkivitelen.

A korlátozás főként Egyiptomot érintené, amely Németország egyik legfontosabb vevője. 

Az előző kormány végnapjaiban Berlin három hadihajó és tizenhat légvédelmi rendszer eladását hagyta jóvá az ország számára. A hajókat a Tyssenkrupp Marine Systems, a légvédelmi rendszereket pedig a Diel Defense szállítja az észak-afrikai országnak. Az ügylet annak ellenére kapott zöld utat, hogy erős kritika éri Kairót emberi jogi gyakorlata, valamint a jemeni és a líbiai konfliktusokban való részvétele miatt. Egyiptom mellett pedig Szingapúrt is érinti az export, az ázsiai ország tengeralattjárót fog kapni. Az ellenzéki szocialista Die Linke követelésére a gazdasági minisztérium szombaton közölte, hogy 

az utolsó pillanatban kötött üzletek összértéke megközelíti az ötmilliárd eurót.

Idén egyébként új rekordot állított fel a német fegyverexport, az eladások értéke 9,04 milliárd euróra rúgott. Az előző csúcsot, 8,02 milliárd eurót 2019-ben érték el, még a koronavírus-járvány kitörése előtt. A stockholmi Békekutató Intézet szerint Németország az Egyesült Államokkal, Oroszországgal, Franciaországgal együtt a legnagyobb fegyverexportőrök közé tartozik, részesedése 2016 és 2020 között 5,5 százalék volt a globális fegyverkereskedelemben. Roderich Kiesewetter, az immár ellenzékbe szorult konzervatív pártok külügyi szakértője azzal vette védelmébe az előző kormányt, hogy az a hatályos jogszabályok szerint cselekedett, s a baloldali pártok részéről elhangzó bírálgatás nem más, mint „krokodilkönnyek potyogtatása”. A szakértő felhívta továbbá a figyelmet, hogy a fegyverexport-reform kidolgozásakor messzemenően figyelembe kell venni Németország nemzetbiztonsági érdekeit. 

Németország érdeke, hogy a közel-keleti országok fegyverkezési politikáját az EU-tagországok támogassák. Ha ezt ellehetetlenítik, akkor a Közel-Kelet az oroszokhoz és a kínaiakhoz fog fegyverekért fordulni 

– figyelmeztetett Kiesewetter.

A fegyverexport bírálói Olaf Scholz új kancellárról is leszedték a keresztvizet. A „last minute” üzletet ugyanis annak ellenére kötötték meg, hogy az előző kabinet már csak ügyvezető üzemmódban működött, vagyis illett volna már elkerülnie a fontos döntések meghozatalát. Scholz alkancellár és pénzügyminiszter volt Merkel nagykoalíciós kormányában, ezért most a baloldaliak cinkossággal vádolják. „Scholz igazi sunyi alak” – írta róla Twitter-bejegyzésében Sevim Dagdelen, a Die Linke párt külpolitikai szakértője, aki egyben követelte a „gyilkolószerszámok” exportjának leállítását.

 

Borítókép: A német Leopard 2 harckocsikból hazánk is vásárolt. (Fotó: Magyar Nemzet/Mirkó István)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.